Kanta-Häme

Myönteistä hyrinää Hämeenlinnan seudulla

Hämeenlinnan seudun kuntajohtajien ensikommentit hallitusohjelmasta ovat myönteisiä. Tosin he korostavat, että tässä vaiheessa yksityiskohdat ovat täysin auki.

– Soten maakuntamallilinjaus on mielenkiintoinen, kun vaaleilla valitaan valtuusto, mutta verotusoikeutta ei ole, sanoo Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Hämeenlinna olisi toivonut kuntayhtymäpohjaista maakuntamallia, mutta sitä ei siis saatu.

Mielenkiintoista Kenakkalan mielestä on se, että erva-alueet säilyvät. Tavoitteena on yksikanavainen soten rahoitusmalli, joka Kenakkalan mukaan selkeyttää soten rahoituskuviota.

Kaupunginjohtaja sanoo, että syksyllä nähdään, mitä normien purku, velvoitteiden vähentäminen ja kelpoisuusvaatimuksista tinkiminen merkitsevät kuntien taloudelle.

– Minua kiinnostaa kovasti, mitä työkaluja kunnille annetaan.

Kenakkala huomauttaa, että kunnan rooli on muuttumassa palvelujen järjestäjästä alueensa elinvoiman, yrittäjyyden ja työllisyyden edistäjäksi.

Kuntarakennelakiin on tulossa muutoksia. Esimerkiksi viiden vuoden irtisanomissuoja kuntaliitostilanteissa poistuu. Nykyisin irtisanomissuoja on kunnan kannalta Kenakkalan mielestä haasteellinen ainakin silloin, kun tehdään monta kuntaliitosta peräkkäin.

Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen pitää soten maakuntahallintoa myönteisenä asiana.

– Ja on hyvä, että erityisvastuualueet siirretään ministeriöiden ohjaukseen ja että maakunnille tulee vaaleilla valittu valtuusto.

Matikainen tervehtii ilolla sitä, että kuntien valta kaavoitusasioissa kasvaa. Se vähentää byrokratiaa. Esimerkiksi rantarakentamisen poikkeamispäätökset siirretään kokonaisuudessaan kuntiin.

Niin ikään hän on tyytyväinen siitä, että hallitus on tasapainottamassa kuntien tehtäviä ja niiden rahoitusta.

– On luvattu, ettei kunnille tule uusia tehtäviä hallituskauden aikana. Tehtävien hoitoa varten luvataan sadan prosentin valtionosuudet, ja jos valtionosuuksia leikataan, kuntien tehtäviä vähennetään samassa suhteessa.

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö oli tiistaina tyytyväinen ensinnäkin siihen, että kuntaministerin tehtävä on menossa keskustalle.

Hattula on koko ajan lausunut kannattavansa soten maakuntamallia, mutta ongelmana Rämön mukaan on se, ettei rahoituksesta ole vielä tietoa.

– Tärkeää on, millainen ohjausjärjestelmä malliin rakennetaan. Hattula on lausunut, ettei saa tulla sellaista maksuautomaattia, joka nykyisessä kuntayhtymämallissa on. Nythän rahat ovat eri taskussa kuin toiminnan ohjaus.

Rämö odottaa myös, että tulisi tietoon se, mitkä sosiaali- ja terveyspalvelut menevät maakuntahallinnon alle.

– Nyt kaikki keskustelevat kuin se asia olisi selvä juttu, mutta eihän se ole lainkaan selvää.

Rämön mielestä rahoitusjärjestelmästä pitää tulla ennen kaikkea kannustava.

– Nykyinen valtionosuusjärjestelmä perustuu sairastavuuteen. Kunnan ei siis kannata tehdä mitään tilanteen parantamiseksi.

Kuntien velvoitteiden ja tehtävien karsinta sekä kelpoisuusehdoissa joustaminen ovat Rämön mielestä toivottuja tavoitteita.

– Toivon, että ne menevät maaliin. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic