Kanta-Häme

"Myös tallikaverit pitää voittaa"

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaalle, kansanedustaja Elina Lepomäelle ei tullut yllätyksenä, kun sisäministeri Petteri Orpo (kok.) päätti keskiviikkona lähteä mukaan puolueen puheenjohtajakisaan.

– Tämä kertoo siitä, että tyytymättömyys kokoomuksen sisällä on kohtuullisen laajaa, Lepomäki arvioi.

Hänellä ei kuitenkaan ole pienintä aikomustakaan vetäytyä puheenjohtajakisasta, vaikka tällä hetkellä hänellä on vastassaan Orpon lisäksi myös istuva puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.). Stubb aloitti oman kampanjansa tällä viikolla, Orpo on ilmoittanut aloittavansa lähiaikoina.

– Aina kun lähtee kilpailuun, niin se on kuin formuloissa. Tallikaveritkin pitää voittaa, Lepomäki lisäsi.

Hän ei arvioi, onko kisaan lähdössä vielä muita.

Jyrki Kataisen lähdön jälkeen eduskuntaan noussut Lepomäki markkinoi itseään puolueensa edustajille vaihtoehtona puolueensa jäsenille.

– En ole osallistunut edellisen tai tämän hallituksen vastuunkantoon, mutta olen seurannut sitä erittäin läheltä ja nähnyt, mitä tulisi muuttaa.

Lepomäki vieraili keskiviikkona Janakkalan kokoomuksen järjestämässä tilaisuudessa Turengissa, ja illalla matka jatkui tilaisuuteen Hollolaan. Kierrettävä on kesäkuun alkuun saakka, koska toista kauttaan eduskunnassa istuva espoolainen Lepomäki on suurelle osalle kokoomuslaisista vielä tuntematon.

Lappeenrannan puoluekokoukseen saakka Lepomäki keskittyy pitkälti kampanjaansa. Kansanedustajalla on tosin enemmän aikaa käytettävänään kampanjointiin kuin ministerillä.

– On pakko tavata ihmisiä sen vuoksi, etten ole istuva ministeri, jolloin ei ole luontevaa tapaa tavata jäsenistöä ympäri Suomen, hän sanoo.

Lännen Media teki kokoomuksen paikallisjärjestöille ja -yhdistyksille kyselyn puheenjohtajakisasta. Kyselyn mukaan Lepomäki sai omiltaan 6,1 prosentin kannatuksen.

Hänen edellään olivat Stubb, Jan Vapaavuori, Orpo ja Paula Risikko. Vapaavuori on jo aiemmin ilmoittanut, ettei hae kokoomuksen puheenjohtajaksi. Yle puolestaan uutisoi keskiviikkona, että Paula Risikko ei lähde kisaan vaan tukee Orpoa.

Kaksinkamppailutilanteessa nykyistä puheenjohtajaa vastaan Lepomäki jäisi Stubbille kakkoseksi kannatuksella 27,2–72,8. Lepomäki itse pitää tulosta hyvänä.

– Aloitin pari viikkoa vasta sitten kampanjani, joten näen tuloksen myönteisenä merkkinä istuvaa puheenjohtajaa vastaan, hän sanoo.

Lepomäki nostaa esiin, että Katainen oli verraten nuori lähtiessään puheenjohtajakisaan ja että Juha Sipilästä tuli keskustan puheenjohtaja ensimmäisellä kansanedustajakaudellaan.

– Kokoomuksen puheenjohtajisto ratkaisee sen, millaisen mielikuvan äänestäjät meistä saavat. Meidän pitää olla uskottava vaihtoehto. HäSa

Päivän lehti

8.7.2020