fbpx
Kanta-Häme

Mysteeriset urheilu­mesenaatit

Hämeenlinna

Nyt voi jokainen omistaa oman palan Kerhoa, tai kuten sijoittajapalvelun Invesdorin kotisivuilla lukee, voi olla ”reteesti oranssi.”

Uudesti nimetyn HPK Liiga oy:n osakeanti alkoi tämän viikon torstaina, ja antiin saa osallistua kuka tahansa. 200 eurolla jokainen voi siis ostaa yhden osakkeen ja ryhtyä seuran omistajaksi.

Osakkeita välittävän Invesdor.fi-palvelun sivuilla näyttäisi siltä, että anti on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti. Perjantai-iltaan mennessä uusia osakkaita on kirjattu 95 kappaletta.

Jopa toimitusjohtaja Risto Korpela on määrään tyytyväinen.

– Hyvä, että tämä lähti näinkin vauhdikkaasti käyntiin, Korpela sanoo.

Enää pitäisi selvittää, ketkä ovat merkinneet osakkeet.

OSAKEYHTIÖN OSAKKAAT ovat Suomessa julkista tietoa, joten tässähän ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Mutta kun on. Korpelan mukaan HPK Liiga oy:n hallituksen on hyväksyttävä muutokset osakasluetteloon, jonka jälkeen uudet osakkaat merkitään kaupparekisteriin.

Seuraava hallituksen kokous pidetään kuukauden päästä, joten siihen asti ei auta kuin arvuutella.

Invesdorin kotisivuilla on toki listaus osakkeiden merkitsijöistä, mutta lähes poikkeuksetta kirjaajan nimen kohdalla lukee anonymous, nimetön.

Edes toimitusjohtaja Korpela ei vielä tiedä, keitä uudet sijoittajat ovat. Muutama on silti jättänyt Invesdorin sivuille nimensä näkyviin. Joukossa on kuitenkin hieman vapaamuotoisempia nimityksiä, kuten kryptinen cborqur tai ytimekäs Maisteri. Oikeille nimille numerohakupalvelu antaa asuinpaikoiksi Järvenpäätä, Kuopiota ja Turkua. Hämeenlinnaa ei juuri näy.

RISTO KORPELA kertoo, että osakeannin yksi tarkoitus on, että HPK miellettäisiin maakunnan omaksi joukkueeksi. Käytännössä siis kannattajat voivat omistaa joukkuettaan. Pitää siis lähteä matsiin kysymään, löytyykö urheilusijoittajia.

Ritariareenalle on perjantaina kokoontunut hyvä joukko oranssiin pukeutunutta kannatusväkeä. Kauden ensimmäinen ottelu Lahden Pelicansia vastaan alkaa hetken kuluttua, ja halli alkaa täyttyä.

Pikaisella otannalla ei kuitenkaan osakkaita vielä löydy, mutta ymmärrystä sitäkin enemmän.

Matti Lehtonen on saapunut Lammilta kauden avajaismatsiin tyttärenpoikansa Niko Mäkelän kanssa. Osakeannista on tietoa, mutta tahtoa osakekaupoille ei ole.

– Tässä voi hyvin kannattaa ilman osakettakin, Lehtonen toteaa, ja vieressä lippuunsa nojaava Mäkelä nyökkää.

Sikakatsomossa pelin alkua odottava nelihenkinen Karvosen perhe sen sijaan olisi valmis sijoittamaan, jos ylimääräistä rahaa olisi. Osinkoa he eivät sijoitukseltaan odottaisi.

– Ymmärrä tästä vain sen, että rahat menisivät Kerholle, perheen isä Jarno toteaa.

Sen sijaan perhe ostaa fanituotteita ja pyrkii käymään mahdollisimman monessa pelissä. Siksi istumapaikatkin vaihtuivat seisomokatsomoon.

– Viime kautena kävimme 15 ottelussa. Nyt siirryimme tänne, ja tavoitteena olisi tuplata ottelumäärä, hän lisää.

Sen sijaan Joensuusta saapunut Pelicans-fani Jari Salo on myös suopea ajatusta kohtaan, vaikka sijoitus menisi toiselle hämäläiselle joukkueelle.

– Jos 200 eurolla saa osakkeen, niin miksei. Olihan Jethro Rostedt ostamassa 700 000 eurolla kolmasosaa Ilveksestä, Salo sanoo.

Oletko ihan tosissasi?

– Siis minkä takia ei? Jääkiekko on kova juttu Suomessa, ja olisi kiva olla hengessä mukana, vaikka kuinka on Pelicans-paita päällä.

MITÄ OSAKAS saa siitä, että sijoittaa oman kylän jääkiekkojoukkueeseen? Osingonjaon suhteen Korpela asettaa sanansa varovaisesti.

– Olisi kyllä hienoa, jos jonain päivänä voisi maksaa kunnon osinkoa. Uskon silti, että ne ihmiset, jotka ostavat osakkeen, ostavat sen tunnesyistä, Korpela sanoo.

Jokainen osakas saa myös hopeankultaisen pinssin. Jos ostaa enemmän osakkeita, voi saada myös HPK:n takin.

YKSI SIJOITTANUT sentään löytyi. Puhelimitse tavoitti erään, joka on kirjannut itselleen osakkeen. Hänkään ei toivonut nimeään julkisuuteen, vaikka nimi listauksessa on.

– Jäikö siellä nimi näkyviin? Se on kyllä ollut vahinko, toteaa mysteerisijoittaja.

Hämeenlinnalaiseksi jääkiekon seuraajaksi osoittautunut mies kertoo sijoittaneensa HPK Liiga -yhtiöön hetken mielijohteesta.

Osinkoa hän ei odota sijoitukseltaan näkevän. Sen sijaan hän toivoo, että sen avulla joukkue pysyy Liigassa ja pelaa hyvää jääkiekkoa.

– Tukitarkoituksessa yhden osakkeen ostin. Ei tässä olla tuottoa hakemassa.

Menot