Kanta-Häme

Mysteerit kiehtovat harrastajaa

Hämeenlinna

Helsinkiläinen Saku Inomaa katosi 16.5.2015 jäljettömiin.

Tiedetään, että Inomaa nousi Iittalan Shelliltä pikavuoron bussiin tarkoituksenaan matkustaa Helsinkiin. Matkan aikana Inomaahan iski ilmeisesti paniikkikohtaus, ja hän vaati päästä ulos bussista.

Bussi pysähtyi Tervakosken liittymässä sijaitsevalla pysäkillä. Kello oli noin 12. Inomaa astui ulos ja katosi.

Vuosi, viisi kuukautta ja yhdeksän päivää myöhemmin harmaahiuksinen mies istuu Iittalan Shellillä ja katselee ikkunasta syysmaisemaa. Hän on Heikki Heinonen, Valkeakoskella asuva eläkeläinen ja harrastajaetsijä.

– Inomaan tapauksesta kiinnostuin lähinnä maantieteellisen etäisyyden takia. Tapaus on mielenkiintoinen siksikin, että miten ihminen katoaa moottoritieltä keskellä kirkasta päivää, Heinonen sanoo.

Heinonen on aina ollut kiinnostunut arvoituksista. Lapsena hän ahmi Agatha Christien dekkareita. Aikuisiällä hän on paneutunut useisiin tosielämän mysteereihin.

Suomen rikoshistorian tunnetuimpien mysteerien lisäksi Heinosta kiinnostavat tuoreemmat tapaukset – sellaiset kuin Inomaan katoaminen.

Heinonen on yksi vuonna 2009 perustetun rikossivusto Hejacin perustajista. Hän on vieraillut useiden rikosten tai katoamisten tapahtumapaikoilla ja tehnyt omia tutkimuksiaan. Hän on jakanut tietojaan poliisille, ja tarjonnut juttuja muun muassa iltapäivälehtiin.

Tulilahden kaksoismurhat oli tapauksista se, joka teki Heinosesta harrastajan. Vuonna 1959 tehty kaksoismurha on yksi Suomen rikoshistorian tunnetuimmista.

21-vuotiaan sairaanhoitajaopiskelija Eine Nyyssösen ja 23-vuotiaan toimistoapulaisen Riitta Pakkasen murhaajaa tai murhaajia ei saatu koskaan virallisesti selvitettyä.

Heinonen, joka on vieraillut tapahtumapaikalla ja jututtanut useita aikalaisia, uskoo tietävänsä vastauksen. Runar Holmströmin syyllisyyteen hän ei usko.

– Nimiä en voi sanoa, mutta sen verran voin kertoa, että he olivat paikallisia isäntiä – nyt jo kuolleita, sanoo Heinonen.

Palataanpa Saku Inomaan tapaukseen. Siitä Heinosella olisi hieman uutta kerrottavaa.

Viime heinäkuussa Murha.infon keskustelupalstalle ilmestyi vihje Leppäkoskella sijaitsevan Kukonnokan hyppyrimäeltä löytyneestä palestiinalaishuivista. Huivi on mielenkiintoinen siksi, että Inomaalla tiedettiin olleen katoamishetkellään samankaltainen.

Huivi löytyi heinäkuun puolivälissä mäkikeskuksen pienimmän hyppyrilavan päältä. Sen epäillään tuodun löytöpaikalle jälkikäteen.

– Oletetaan, että jos huivi todella on Inomaan, se on jäänyt alkujaan jonnekin muualle ja joku on sen ottanut talteen ja jättänyt myöhemmin hyppyrimäelle.

Nyt Heinonen toivoo, että huivin löytäjä ilmoittaisi tietonsa poliisille. Näin saataisiin tietoon, mistä huivi alun perin on löytynyt ja olisiko vielä jokin tietty paikka, josta Inomaata voisi yrittää etsiä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic