Kanta-Häme

Myydäänkö Suomessa väärennettyjä kondomeja?

Iso-Britanniassa on paljastunut laaja väärennettyjen kondomien kauppa. Tunnetuilla tuotemerkeillä on myyty ala-arvoisia ja helposti särkyviä tuotteita.

Mikä on tilanne Suomessa, tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri?

– Väärennettyjä kondomeja tulli ei ole löytänyt. Meillä myös tunnettujen valmistajien tuotteita ja varsinkin uusia tuotteita testataan tullilaboratoriossa.

Onko muita terveyteen liittyviä tuoteväärennöksiä paljastunut paljon?

– Kyllä. Esimerkiksi väärennettyjä terveyssiteitä löytyi kauttakulkuliikenteessä matkalla Venäjälle.

Miten väärentäjät saavat voittonsa noinkin halvoista tuotteista?

– Se perustuu halpoihin ja huonoihin raaka-aineisiin, halpaan työvoimaan ja suuriin volyymeihin. Kun myydään paljon, pienistäkin voitoista kertyy suuria summia.

Jääkö lääkeväärennöksiä paljon tulliin?

– Jää. Viime vuonna pysäytimme kolmisen tuhatta lähetystä. Saisimme niitä kiinni niin paljon kuin vain väkeä riittäisi. Pystymme pysäyttämään alle 10 prosenttia kokonaismäärästä.

Miten esimerkiksi matkailijat voivat varautua väärennettyihin lääkkeisiin tai kondomeihin kohdemaassa?

Kannattaa ottaa kotimaasta mukaan tarvitsemansa lääkkeet ja kondomit. Ei tarvitse mennä kuin Suomenlahden yli niin ollaan jo väärennysmarkkinoilla. Katukaupassa myydään lääkkeitä, joita Suomessa saa vain reseptillä. Kummallista, että ihmiset ostavat esimerkiksi netistä lääkkeitä, mutta eivät varmasti tilaisi samalta toimittajalta esimerkiksi pullotettua vettä.

Miten muihin tuoteväärennöksiin, kuten tekstiileihin, suhtaudutaan tullissa?

– Matkailija saa tuoda omaan käyttöönsä väärennöksiä, mutta ei myyntiin. On syytä muistaa, että väärennösten takana on lapsityövoimaa ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Halutaanko sitä tukea? (HäSa)

Mainos