Kanta-Häme

Myyjä määrää maksutavan

On onnekasta, että Hämeentien kirppiksen naapurissa on rautatieasema.

Asemalla on nimittäin otto-automaatti, ja Hämeentien kirppiksellä voi maksaa ainoastaan käteisellä.

Korttimaksupäätteen hankinta on ollut kirpputorilla jonkinlaisessa harkinnassa.

– Me taidamme olla niitä harvoja kirpputoreja Hämeenlinnassa, jossa vain käteinen kelpaa. En silti usko, että yksikään tuote sen takia olisi jäänyt myymättä, yrittäjä Sirpa Merivirta tuumaa.

Neljäsosa haluaa maksaa käteisellä

Yhä useampi maksaa ostoksensa käteisen sijaan kortilla. Finanssivalvonnan mukaan noin kolme neljästä asiakkaasta maksoi ostoksensa mieluiten kortilla.

Vanhassa Saarioisten kiinteistössä toimiva Hämeentien kirppis sai vastikään kuulla saavansa pidennettyä vuokrasopimustaan vielä kahdella vuodella.

Korttimaksamisen yleistymisestä huolimatta Merivirta ei usko hankkivansa korttipäätettä jatkossakaan.

Useimmat asiakkaat tietävät, että Hämeentiellä kortti ei kelpaa. Merivirta kokee myös ongelmalliseksi sen, että Luottokunnalta saattaa viedä useita päiviä maksetun summan siirtämiseen yrittäjän tilille.

– Jos tänään myyn asiakkaan kalliin esineen ja seuraavana päivänä pitäisi tehdä tilitys, se rahakin on oltava meillä jo seuraavana päivänä.

Tieto ainoastaan käteisestä maksuvälineenä löytyy yrityksen ulko-ovelta sekä kassalta. Huonoa palautetta kortittomuudesta ei Merivirran mukaan ole tullut.

Asiakkaita rohkaistaan verkkopankkiin

Moni yritys veloittaa laskujen maksamisesta käsittelymaksua, mikä saattaa olla merkittävä osuus itse tuotteen tai palvelun loppusummasta.

Käteisen käsittely on kallista asiakkaan lisäksi usein myös yritykselle. Siksi moni yritys haluaakin rohkaista asiakkaitaan verkkomaksun pariin.

Hämeenlinnassa juurensa Euroopan-markkinoillekin ulottanut autokauppa Kamux maksattaa asiakkaiden ostoksen 98-prosenttisesti verkkopankissa.

– Loput kaksi prosenttia on käteisostoja, esimerkiksi auton käsirahoja tai varaosia, kertoo toimitusjohtaja Juha Kalliokoski.

Verkkomaksu on toimitusjohtajan mukaan edullinen ja helppo tapa veloittaa ostos. korttipäätteitä Kamuxeissa ei ole lainkaan.

Käteinen maksaa maltaita

Siitä, kun seteliniput sinettipusseissaan pudotetaan pankin tallelokeroon, saattaa kulua useita pankkipäiviä kun raha näkyy vastaanottajan tilillä.

Juha Kalliokoski laskeskelee, että käteisen käsittelyyn menee Kamuxilla useita satoja euroja kuukaudessa.

– Vaikka emme hyljeksi käteisellä maksavaa eikä käteismaksuun ole erityistä kattosummaa, emme siihen tahdo rohkaistakaan. Rahan käsittely on sekä kallista että turvallisuusriski.

Osa yrityksistä on luopunut käteisen käsittelemisestä kokonaan. Esimerkiksi Vanajantiellä toimivassa Ramirentissa voi maksaa ainoastaan kortilla tai tilisiirrolla. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic