fbpx
Kanta-Häme

Myyjät menettävät tonnin vuodessa

Edessä on lakkosyksy, mikäli hallituksen suunnitelmat työehtojen muuttamisesta siirretään työehtosopimuksiin nykyisten sopimusten alkaessa umpeutua syksyllä 2016.

Näin uskoo Palvelualojen ammattiliiton (PAM) järjestöjohtaja Niina Koivuniemi.

Koivuniemen mukaan hallituksen suunnitelmat otettiin kaupan alalla vastaan järkyttyneinä.

– Palautetta on tullut kentältä enemmän kuin kertaakaan työhistoriani aikana. Hallitus antaa keppiä juuri niille palkansaajille, jotka ansaitsevat vähiten, ja porkkanat työnantajille. Tämä ei lisää suomalaisten ostovoimaa eikä Suomen kilpailukykyä.

PAM laskee, että sunnuntaityökorvauksen leikkaus vie kauppojen myyjiltä noin 750 euroa vuodessa. Kaikkien heikennysten kokonaisvaikutuksiksi järjestö arvioi jäsenilleen ainakin 1500 euroa vuodessa.

Koivuniemi sanoo suunnitelmien olevan naisvaltaisiin aloihin kohdistuvaa kyykytystä.

Järjestö totesikin keskiviikkoisessa julkilausumassaan, että työehtosopimuksilla on pystytty tasoittamaan nais- ja miesvaltaisten alojen eroja, mutta nyt hallitus haluaa viedä sen mahdollisuuden.

SAK:n hallitukseen kuuluva Koivuniemi syyttää pääministeri Juha Sipilää (kesk.) suoranaisesta valehtelusta.

– Hän kävi maanantaina SAK:n hallituksessa puhumassa ja lupasi, että työehtosopimusten yleissitovuuteen ei puututa tällä hallituskaudella. Tämä on juuri siihen puuttumista. Sipilä joko valehteli, ei tiennyt mistä puhuu tai lupaili harkitsemattomia.

Koivuniemi vieraili keskiviikkona Hämeenlinnassa, jossa hän keskusteli muutoksista Hämeenlinnan Prisman työntekijöiden kanssa. Eniten liiton rivijäseniä puhutti sunnuntaikorvauksen leikkaus sekä ensimmäisen sairauslomapäivän karenssi. HÄSA

Menot