Kanta-Häme

Myymälävarkaudet ajoivat kauppiaan harkitsemaan laukkukieltoa – näpistykset ovat monessa kaupassa jokapäiväinen ongelma

Radikaalisti lisääntyneet myymälävarkaudet ovat ajaneet Henri Purhosen ahtaalle. Intersportin kauppias harkitsee parhaillaan, vaatiiko hän jatkossa kaikkia kaupan asiakkaita jättämään laukkunsa kaupan ulko-oville.

Purhonen kuvailee alkukesän myymälävarkauksia törkeiksi ja systemaattisiksi. Liikkeestä on anastettu muun muassa kalliita merkkikenkiä – vain tyhjät kenkälaatikot ovat jääneet jäljelle.

– Räikeimmässä tapauksessa kengät ovat lähteneet liikkeestä varkaan jalassa, todellisina juoksukenkinä, hän sanoo.

– Vaikea sanoa, ovatko syylliset oman kylän väkeä vai ohikulkijoita. Kallista tavaraa viedään. Haiskahtaa tilauskeikoilta.

 

Urheiluliikkeen kauppias pitää lukollisten säilytyskaappien hankintaa todennäköisenä.

Jos hän päätyy tähän ratkaisuun, asiakkaat jättävät jatkossa laukkunsa säilytyskaappeihin ennen myymälän valikoimiin tutustumista. Jos asiakas ei jätä laukkuaan ulko-oville, laukku pyydetään avaamaan kassalla.

– Sen jälkeen on asiakkaan omasta halusta kiinni, tahtooko avata laukun vai ei.

Lain mukaan ainoastaan poliisilla on oikeus tehdä henkilöntarkastus, silloinkin perustellusti.

 

Kauppias tiedostaa, että rehellisistä asiakkaista käytäntö saattaisi tuntua harmilliselta.

– Jotain on kuitenkin tehtävä. Me yritämme pelata sääntöjen mukaan, vaikka vastapuoli viis veisaa niistä.

 

Purhonen ei ole ainoa kauppias, joka joutuu miettimään, miten toimia myymälävarkaiden kanssa.

Vaikka myymälävarkaudet näyttävät Tilastokeskuksen lukujen valossa vähentyneen jopa 15 prosenttia vuodesta 2009, poliisin tietoon tuli edelleen 23 700 varkausrikosta tammi–maaliskuussa 2018. Näistä myymälävarkauksia oli 10 100.

Kaupan Liitossa myymälävarkauksien määrän laskua ei ole pantu merkille. Liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen arvioi näpistysten olevan kauppojen yhteinen ja jokapäiväinen ongelma kaupasta riippumatta.

– Tilastojen notkahdus saattaa johtua yksinkertaisesti siitä, ettei jokaisesta näpistyksestä jakseta ilmoittaa poliisille, hän sanoo.

 

Jokaisen kaupan on Loikkasen mukaan tehtävä omat ratkaisunsa varkauksia vastaan toimiessaan. Edunvalvontajohtaja arvioi, että suuri osa hyödyntää varashälyttimiä.

– Päätöksiin vaikuttaa toki se, mitkä tuotteet varkaiden mukaan yleensä lähtevät. Myös kaupan koko määrää. Pienessä myymälässä ei välttämättä ole mahdollista raivata tilaa säilytyskaapeille.

Päätöksenteko on tasapainoilua. Loikkanen muistuttaa, että kauppiaan on huomioitava myös sujuvaa kaupankäyntiä arvostavan kuluttajan näkökulma.

– Varkauksia ehkäisevien keinojen ei haluta aiheuttavan asiakkaalle mielikuvaa omasta syyllisyydestä.

 

Tiiriön Motonetin asiakkaat on ohjattu jättämään kassinsa ostosten ajaksi säilytyskaappeihin siitä lähtien, kun ketju avasi myymälän Hämeenlinnaan vuonna 2005. Tavaratalon tuulikaapissa on lukollisia ja maksuttomia säilytyskaappeja.

Tavaratalopäällikkö Mikko Renko kertoo, että käytäntö on toiminut hyvin 13 vuotta. Tarkemmalle syynille ei ole ilmennyt tarvetta. Siksi ohjeistuksesta pidettiin kiinni, kun Motonet muutti uusiin tiloihin vuosi sitten.

– Asiakkaat käyttävät säilytyskaappeja paljon, eikä palautetta ole juuri tullut, Renko sanoo. HäSa

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic