Kanta-Häme

Myyntitulot pitävät kaupungin talouden plussalla

Satunnaiset käyttöomaisuuden myyntivoitot pelastavat Hämeenlinnan tämän vuoden talouden. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaupunki tekee tänä vuonna noin 200 000 euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen.

Tilinpäätös on jäämässä plussalle, vaikka kaksi lautakuntaa on kumpikin ylittämässä budjettinsa noin 2,1 miljoonalla eurolla. Toimintakatteen ylitys supistuu kuitenkin yli puolella 1,9 miljoonaan euroon käyttöomaisuuden myynnin vuoksi.

Budjetoimattomia myyntivoittoja on elokuun loppuun mennessä kirjattu noin 2,6 miljoonan euron edestä.

Tämän vuoden verokertymä on jäämässä noin 1,8 miljoonaa euroa suunniteltua pienemmäksi. Toisaalta Hämeenlinna saa tänä vuonna valtionosuuksia 2,3 miljoonaa arvioitua enemmän.

Lisäksi poistoja ennustetaan kertyvän noin 1,1 miljoonaa budjetoitua vähemmän.

Lautakunnat miinuksella

Kaksi lautakuntaa on ylittämässä budjettinsa reippaasti, yhteensä 4,2 miljoonalla eurolla.

Lasten ja nuorten lautakunnassa lisäkuluja on tullut kotihoidon ja yksityisen hoidon tuista ja budjetoimasta päiväkotiyksiköstä sekä opetuspalveluista.

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan menot ovat ylittymässä puolestaan vammaispalvelujen ja erikoissairaanhoidon kustannusten nousun sekä työmarkkinatuen kuntaosuuksien määrän lisääntymisen vuoksi. Lisäksi terveyskeskusliikelaitoksen ennustetaan tekevän puoli miljoonaa euroa toivottua heikomman tuloksen.

Myös Linnan tilapalvelut -liikelaitoksen toimintakatteen ennakoidaan jäävän 0,3 miljoonaa euroa heikommaksi ennakoitujen arvonalennusten vuoksi.

Kaupungin investointeihin on varattu tänä vuonna 26,9 miljoonaa euroa. Elokuun loppuun mennessä niistä oli toteutunut noin 16,6 miljoonaa euroa.

Pitkäaikaiset lainat ovat kasvaneet tänä vuonna 8,5 miljoonalla eurolla. Lyhytaikainen lainasaldo oli elokuun lopussa viiden miljoonan euron luokkaa.

Tilanne voi vielä elää

Tämän vuoden tilausbudjetti oli laadittu vajaat 0,6 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Tämän hetken tilanteen mukaan ylijäämä on supistumassa 0,2 miljoonaan euroon.

Budjetin lopullinen summa saattaa kuitenkin vielä muuttua, sillä ennusteessa ei ole varauduttu erikoissairaanhoidon lisäpanostuksiin.

Kaupunki käy edelleen neuvotteluja sairaanhoitopiirin kanssa sen vaikean taloustilanteen helpottamiseksi.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsitteli kaupungin taloustilannetta kokouksessaan maanantaina. Kolmannesvuosiraportti esitellään vielä myös valtuustolle. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020