Kanta-Häme

Myyrät ja kuivuus eivät lannista - Tuuloksen Lakkolassa on Sanna Jääskeläisen keidas

Kun Sanna Jääskeläinen kitkee kukkapenkkejä, seurana ovat tiiviisti bordercolliet Maura (vas.), Fiona ja Tara. Kuva: Esko Tuovinen
Kun Sanna Jääskeläinen kitkee kukkapenkkejä, seurana ovat tiiviisti bordercolliet Maura (vas.), Fiona ja Tara. Kuva: Esko Tuovinen

Haastattelupäiväksi viime viikolla oli luvattu rankkasadetta, ehkä jopa ukkosmyrskyä. Sanna Jääskeläinen kuitenkin vakuutti, ettei tapaamista kannata sen takia perua.

– Me asumme Hämeen Saharassa, jossa sataa vähemmän kuin luvattiin tai sitten ei laisinkaan, Jääskeläinen kertoo.

Ja toden totta, Tuuloksen Lakkolassa ei sada nytkään, vaikka muualla ropisee ja taivas on synkässä pilvessä. Sanna Jääskeläinen suunnittelee kitkevänsä heinää kukkapenkeistä, joita on noin kahden hehtaarin suuruisella tontilla useita.

Jääskeläinen ja hänen miehensä Juha Heikkilä avaavat pihapiirinsä ensi sunnuntaina nyt toisen kerran yleisölle Avointen puutarhojen päivänä. Viime vuonna he tekivät samoin.

– Silloin juhannuksen jälkeen oli aika kylmää ja sitä ennen oli ollut kuumaa ja kuivaa, eli puutarha ei ollut parhaimmillaan. Nyt on ollut parempi alkukesä, mutta alueen maaperä on hiesua eli hyvin kuivaa, Jääskeläinen kertoo.

 

Lue myös: Kesälehdessä virheellistä tietoa avoimista puutarhoista – katso täältä oikeat tapahtumapaikat

Sanna Jääskeläinen ja Juha Heikkilä nauttivat molemmat avaruudesta, jota peltomaisema Lakkolan kylässä tarjoaa. Kuva: Esko Tuovinen

Takapihalla oli metsää

Pariskunta muutti vuonna 2012 paritaloon, jossa asuivat aiemmin Juhan vanhemmat ja kummitäti. Nyt paritalon puolikkaat on yhdistetty yhdeksi asunnoksi, jonka toinen pää on perheen kolmen bordercollien ja yhden shetlanninlammaskoiran valtakuntaa.

Koirien mukaan on nimetty myös puutarha, jota Jääskeläinen ja Heikkilä kutsuvat Mustavalkoisten kodiksi. Isolla pihalla on istutusten lisäksi paljon paljasta nurmikkoa, jolla koirat temmeltävät ja jolla Jääskeläinen myös kouluttaa niitä.

Kurjenmiekka viihtyy kohopenkissä. Kuva: Esko Tuovinen
Kurjenmiekka viihtyy kohopenkissä. Kuva: Esko Tuovinen

– Kun muutimme tähän, takapihalla kasvoi metsää terassin reunaan asti. Puutarhan rakentaminen alkoi puiden kaadolla ja sen jälkeen on edetty pikkuhiljaa, Sanna Jääskeläinen kertoo.

Hän sanoo, että ensimmäisenä kesänä eli 2013 aivan kaikki onnistui, ja siksi hän sai liian ruusuisen kuvan puutarhanhoidosta.

– Sen jälkeen tulivat myyrät, ennätyskylmä talvi, märkä kesä ja kuuma kesä, Jääskeläinen luettelee.

Kasvimaa lavalle myyriltä turvaan

Varsinainen riesa tontilla ovat myyrät, jotka mellastavat naapurissa sijaitsevalla pellolla ja tulevat syömään myös puutarhaan. Niiden takia kasvimaa on nostettu lähes kokonaan lavoille.

Kuusi isoa ja neljä pientä lavaa on tehty lankuista, joiden pohjalla on patolevyä ja sen päällä singeliä, hevosenlantaa, kompostia ja multaa.

Sanna Jääskeläisen suosikkikukat liljat ja kevään tulppaanit taas kasvavat kukkapenkkeihin upotetuissa ämpäreissä tai rappausverkosta tehdyissä häkeissä.

– Pionit, akileijat, laukat ja ritarinkannukset saavat olla myyriltä rauhassa, samoin esimerkiksi kuunliljat.

Hyötykasvitarha on muutaman vuoden aikana nostettu lavoille turvaan myyriltä. Kuva: Esko Tuovinen

Lehtokotiloilta puutarha on varjeltunut, mutta myyrien lisäksi siellä mylläävät myös kontiaiset (entiseltä nimeltään maamyyrät). Ne kaivavat käytäviään, joiden takia kukkapenkit ovat välillä sortuneet onkaloihin.

Puutarha elää ja muuttuu koko ajan. Parhaillaan työn alla on kesäkeittiön ja kasvihuoneen rakentaminen. Sanna Jääskeläinen myös siirtelee kasveja paikasta toiseen, jotta niille löytyy paras kasvupaikka. HÄSA

 

Lue myös: Kesälehdessä virheellistä tietoa avoimista puutarhoista – katso täältä oikeat tapahtumapaikat

 

Avoimet ovet 7.7.

Avointen puutarhojen päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 7. heinäkuuta kello 12-17. Aukioloajat voivat vaihdella.

Mukaan on ilmoittautunut 600 puutarhaa eri puolilla Suomea.

Mukana on yksityisiä kotipuutarhoja sekä puutarhamatkailukohteita ja taimistoja.

Tällä seudulla 15

Puutarhoja voi etsiä avoimetpuutarhat.fi-sivuilla. Palvelussa voi hakea puutarhoja esimerkiksi maakunnan tai kunnan nimellä.

Kanta-Hämeessä mukaan on ilmoittautunut 21 puutarhaa, joista 15 on Hämeenlinnassa, Hattulassa tai Janakkalassa.

Osalla puutarhoista on päivä aikana myös muuta ohjelmaa, esimerkiksi kahvitarjoilua tai kasvien myyntiä.

Päivän lehti

23.1.2020