Kanta-Häme

Myytyjen koulutalojen tulevaisuus on avoin

Kaupunki on saanut kaksi vanhaa Rengossa sijaitsevaa koulutaloa myydyksi. Haapamäen koulu meni pyydetyllä hinnalla, mutta Nevilän koulun myynnistä tuli tappiota.

Haapamäen koulun osti Hämeenlinnan saneeraus- ja rakennuspalvelu oy. Sen toimitusjohtaja Aki Vanhanen kertoo, että yritys tarvitsi koulukiinteistön lähinnä varastotilakseen.

Nopeasti uutta varastotilaa

– Tarvitsimme nopeasti uutta tilaa, kun meiltä lähti vuokratut ulkovarastotilat Mäkelän alueella alta. Piti äkkiä keksiä, mihin saamme kaikki kontit ja muut jutut sijoitettua.

Vanhanen kertoo, että yritys on jo sijoittanut kontteja Haapamäen koulun piha-alueelle. Rakennukset ovat pääasiassa tyhjillään, mutta jonkin verran niihin on viety sellaista tavaraa, jota pitää säilyttää lämpimässä.

Kauppaan kuului kaksi vanhaa koulutaloa ja huonokuntoinen varastorakennus, joka on entinen sauna.

Vanhasen mukaan yrityksellä ei ole tässä vaiheessa muita Haapamäkeä koskevia suunnitelmia.

– Mutta purkaminen ei ole tarkoituksena, Vanhanen sanoo.

Ainoa pätevä tarjous

Haapamäen koulusta tehtiin kaupat joulukuussa. Rakennusyritys maksoi rakennuksista ja tontista kiinteistönvälittäjän arvioiman hinnan eli runsaat 95 000 euroa. Linnan Tilapalvelut ei saanut kiinteistöstä tuolloin muita tarjouksia.

– Aiemmin tuli kyllä muitakin, mutta ne olivat sen verran pieniä, etteivät ne johtaneet pitemmälle, sanoo toimitusjohtaja Raili Salminen Linnan tilapalvelut oy:stä.

Nevilän koulu sen sijaan meni viime syksynä ostajalle selvästi hintapyyntöä halvemmalla hinnalla. Hämeenlinnalainen yrittäjä Hannu Vuorinen maksoi rakennuksista ja tontista yhteensä 85 000 euroa. Kaupunki kirjaa kaupasta noin 61 000 euron tappion.

– Kauppa tehtiin kuitenkin realistisella markkinahinnalla, Raili Salminen katsoo.

– Mietimme, että jos koulu roikkuu meillä pitkään, pelkästään lämmityskustannukset nousevat pian sellaisiksi, että niillä tulee äkkiä katetuksi pieni tappio.

Nevilässä on vuokralaisia

Hannu Vuorinen kertoo, ettei hänellä ole vielä selviä suunnitelmia koulutalolle.

– Ensimmäinen ajatus oli, että teen sinne varastohotellin, mutta sitten mietin, että sinne saisi vuokra-asuntojakin.

Koulutalon toisessa päässä oli ennestään kaksi vuokra-asuntoa, ja Vuorinen kunnosti sinne myös kolmannen. Kaikissa kolmessa asunnossa on vuokralaiset. Silti rakennus tuottaa omistajalleen tappiota lämmityskustannusten takia.

– Tämä on minulle harrastushomma, tosin kalliin puoleinen harrastus. Remonteeraan taloa koko ajan, Vuorinen kertoo.

Kostilan koulu vielä myymättä

Nyt kaupungin listoilla on enää yksi myytävä koulu: Kostilan puukoulu Lammilla.

– Siitä on ollut jonkin verran kiinnostusta, mutta aikana kaukana on oltu pyyntihinnasta, vaikka olemme jo alentaneetkin sitä, Raili Salminen sanoo.

Lisäksi ostajaehdokkaat ovat vääntäneet Tilapalvelujen kanssa kättä koulun mukana myytävästä määräalasta.

– Vieressä on urheilukenttä, mutta siitä ainakin pääosa halutaan jättää kaupungin omistukseen, Salminen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020