Kanta-Häme Riihimäki

Naapurikunnat tukevat lukiolaisten tietokoneiden hankintaa – nyt havahduttiin myös Riihimäellä

Riihimäen lukion oppilaskunta on tehnyt vetoomuksen kaupungille tietokoneiden hankinnasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Riihimäen lukion oppilaskunta on tehnyt vetoomuksen kaupungille tietokoneiden hankinnasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lukio-opiskelijat vetoavat Riihimäellä kaupunkiin, jotta tämä ryhtyisi maksamaan opiskelijoille tukea tietokoneiden hankintaa varten.

Riihimäen lukion oppilaskunnan hallituksen tekemän vetoomuksen mukaan riittävän laadukas ja Abittikoejärjestelmän kanssa yhteensopiva tietokone maksaa opiskelijalle vähintään 400–600 euroa.

– Vaikka tietokone on kallein yksittäinen hankinta lukion aikana, on lukiolaisen sen lisäksi hankittava vielä kymmeniä hintavia kirjoja sekä maksettava esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten maksut. Nämä kaikki yhteenlaskettuna voivat kustantaa opiskelijalle lukion aikana helpostikin 2500 euroa. Tämä voi olla joillekin perheille yksinkertaisesti liian iso summa, perustellaan kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle toimitetussa vetoomuksessa.

Oppilaskunnan hallitus vetoaa myös siihen, että tietokoneiden hankintatukea maksetaan jo Riihimäen lähikunnissa. Vetoomuksen mukaan Hausjärven kunta tukee 1. vuosikurssin opiskelijoiden tietokonehankintaa 500 eurolla. Lopen kunta sekä Hyvinkään kaupunki tukevat lukiolaisia 100 eurolla vuodessa.

Kaupungilla on laskettu, että päätelaitteiden taloudellisen tuen kustannusvaikutukset olisivat ensimmäisenä vuonna 17 000 euroa, jos tukea alettaisiin maksaa portaittain syksyllä 2020 aloittaville opiskelijoille. Aloituspaikkoja on tällöin 170 ja tuen suuruus olisi 100 euroa.

Toisena vuonna kustannukset olisivat 34 000 euroa ja kolmantena vuonna 51 000 euroa. Neljäntenä opiskeluvuonna tukea ei enää maksettaisi.

Lautakunta saa opiskelijoiden vetoomuksen käsiteltäväkseen keskiviikon kokouksessaan. HÄSA

Päivän lehti

18.1.2020