Kanta-Häme

Naapurivalitus viivästyttää palvelutaloa

Kehitysvammaisten palvelutalo olisi jo valmiina Sairionrannassa helpottamassa vammaisten asuntotarvetta, jos naapuritaloyhtiö ei olisi valittanut hallinto-oikeuteen.

Lakea oy:n teknistä johtajaa Timo Mantilaa harmittaa viivästys, jonka takana hän arvelee olevan muistakin kaupungeista tutun ilmiön: kehitysvammaisia ei haluta naapurustoon.

– On erittäin surullista, että ihmisiä jaotellaan vammaisuuden mukaan.

Seinäjoella pääpaikkaansa pitävä Lakea oy on kehitellyt yhdessä hämeenlinnalaisen arkkitehtuuritoimiston Lehtisen ja Miettusen kanssa palvelutalokonseptin, jossa palvelutalo nousee tontille puuelementeistä kolmessa kuukaudessa.

Yhtiö on rakentanut palvelutalon puurakenteisista tilaelementeistä hiljattain Raumalle ja kesäkuussa valmistuu yksi talo Vähäänkyröön eli nykyiseen Vaasaan.

Niin sanottua nimby-ilmiötä (”ei minun takapihalleni”) esiintyy Timo Mantilan mukaan koko Suomessa. Viimeksi Lakea on törmännyt vastaavaan palvelutalojen vastustukseen Kuopiossa ja Oulussa.

Valitus vireillä puoli vuotta

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden kirjaamosta vahvistetaan, että Asunto oy Hämeenlinnan Hildingin palvelutalon poikkeamislupaa koskeva valitus on ollut vireillä kuusi kuukautta.

Kaikkien asioiden keskimääräinen käsittelyaika on Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa kahdeksan kuukautta, mutta maankäyttöasioissa kuluu usein kauemmin.

Asunto oy Hämeenlinnan Hildingin viime syyskuussa tekemä valitus koskee Hämeenlinnan kaupunginhallituksen päätöstä, jolla se myönsi 13.8.2012 poikkeamisen asemakaavasta kaupungin omistamalla tontilla osoitteessa Vaneritehtaantie 7.

Poikkeamislupa myönnettiin lähipalvelurakennusten korttelialueelle.

Lakea kiinteistöt oy oli hakenut poikkeamista perustettavan yhtiön lukuun kerrosalaltaan noin 800 neliömetrin palvelutalon rakentamiseksi.

”Poikkeamiselle ei perusteita”

Asunto oy Hämeenlinnan Hilding vetoaa laajoissa valituksensa perusteluissa muun muassa poikkeamispäätöstä koskeneen hakemuksen puutteelliseen nähtävillä pitoon kaupungin maankäytön palvelupisteessä.

Perustelujen mukaan maankäytön palvelupiste oli heinäkuussa suljettuna, mikä esti tutustumisen asiakirjoihin.

Valituksessa kiistetään kaupunginhallituksen myöntämän poikkeamisen perusteet ja pidetään päätöstä lainavastaisena.

”Vaneritehtaantie 7:n palveluiden tulee palvella kaavan mukaisesti Sairionrannan alueen asuinaluetta ja asukkaita. Poikkeamispäätöksen mukainen ratkaisu ei sitä tee”, mainitaan perusteluissa.

”Ei haittaa kaavan toteutumista”

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen vastauksen mukaan valituksessa esitetyt väitteet ovat perusteettomia.

Poikkeamisluvan myöntäminen ei haittaa kaupunginhallituksen mukaan alueen asemakaavan toteutumista. Mikäli lähipalvelutontille on tarvetta, Aulangontie 62:ssa sijaitsee kaupunginhallituksen mukaan rakentamaton tontti, jota voidaan käyttää liikerakentamiseen.

Asunto oy Hämeenlinnan Hilding on YIT Kodin rakentama 14 asunnon kerrostalo osoitteessa Sairionrannankatu 6. (HäSa)