fbpx
Kanta-Häme

Naapurusten terveysalue ehkä puretaan syksyllä

Janakkalan perusturvalautakunta esittää Hattulan kanssa solmitun yhteistoimintasopimuksen ja -alueen purkamista.

Perusterveydenhuoltoa koskevan yhteistoiminta-alueen vastuukuntana toimii Janakkala.

Siksi Hattulan valtuusto esitti yhteiselle perusturvalautakunnalle jatkotoimia, jotka koskevat terveyspalvelujen kilpailuttamista Hattulassa.

Lautakunta esittääkin nyt yhteistoiminta-alueen kunnanhallituksille, että neuvottelut yhteistoimintasopimuksen päättämisestä käynnistettäisiin heti lomakauden jälkeen.

Se myös oikeutti Hattulan käynnistämään kilpailutusprosessin.

Hattulan perusterveydenhuollon on tuottanut Pihlajalinna oy jo vuodesta 2008 lähtien.

Yhteistoimintaan kunnat päätyivät, koska Paras-laki edellytti noin 20 000 asukkaan väestöpohjaa.

Tuo edellytys ei ole poistunut, mutta Hattulan kunnanjohtaja Lauri Inna sanoo, että nykyisessä sumuisessa välitilanteessa moni muukin on siitä luopunut.

– Odotamme mitä uusi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki tuo tullessaan. Mitä valmistelusta on tähän mennessä kuultu, tarkoituksenmukaisuudelle pannaan paljon painoa. Juuri siihen pyrimme terveyspalvelujen järjestelyissä.

Hän painottaa, että neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä Janakkalan kanssa. Jonkinlaista yhteistyötä on varmasti, vaikka varsinainen sopimus purettaisiin.

– Kilpailutusta taas valmistelemme yhdessä maakunnan Oma Häme -hankkeen kanssa.

Janakkalan kunnanhallitus on pohtinut äskettäin Hattulan suunnittelemaa kilpailutusta sekä yhteistoiminta-alueen ja Hattulan kunnan välisiä vastuita siinä.

Kunnanhallituksen linjaus oli, että Hattulan olisi parempi saada suoraan järjestämisvastuu terveyspalveluistaan ja samalla niiden kilpailuttamisesta.

Soteuudistus tähtää siihen, että vuoden 2019 alusta sosiaali- ja terveysasiat siirtyvät maakuntien vastuulle. Hattulan Pihlajalinna-sopimus päättyy maaliskuussa 2018.

Vielä vuonna 2018 kunnat ovat vastuussa sotepalveluista eli ainakin vuoden 2018 ajan ne on tuotettava joko kunnallisesti tai kilpailutettava uusi sopimus.

Hattulan valtuusto päätti viime viikolla, että terveys- ja ehkä osin sosiaalipalvelutkin palvelut kilpailutetaan ja vieläpä siten, että kunta muodostaisi yksityisen toimijan kanssa yhtiön, johon jäisi vähemmistöosakkaaksi 49 prosentin osuudella.

Malli on sama, jota Forssan seudun kunnat parhaillaan suunnittelevat.

Piakkoin tulee voimaan myös voimaan rajoituslaki, jonka mukaan maakunta voi aikanaan purkaa nyt suunnitellun kaltaiset sopimukset, jos ne eivät sovi muuhun palvelukokonaisuuteen.

Janakkalan perusturvalautakunnassa istuu nykyään kuusi hattulalaista luottamushenkilöä silloin, kun Hattulaa koskevia asioita käsitellään. HÄSA

Menot