Kanta-Häme

Näetkö ulos autostasi? Yli puolet tuulilaseista on kehnossa kunnossa

Pääsiäisviikonloppuna eri puolilla Suomea tehty tuulilasien tarkastuskampanja paljasti, että suurimmassa osassa suomalaisautojen tuulilaseista on kiveniskemiä, kulumia tai halkeamia.

Autoalan opiskelijat tarkastivat autojen tuulilaseja ilmaiseksi huoltoasemien pihoilla Hämeenlinnassa, Helsingissä, Lappeenrannassa, Oulussa, Seinäjoella ja Turussa.

Kolmannen kerran järjestetyssä Kirkkaasti turvallisin -tarkastuskampanjassa tarkastettiin 2323 tuulilasia.

Autoilija sai tarkistuksesta oman tarkastusraportin, johon oli merkitty tuulilasin kuntoon liittyviä asioita, kuten onko lasissa kiveniskemiä, halkeamia tai onko se kulunut.

 

Tuulilaseista 54 prosenttia vaati toimenpiteitä ja 46 prosenttia oli kunnossa. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 46% ja 54%.

Yleisimpiä tuulilasivaurioita olivat kiveniskut ja halkeamat. Halkeama aiheutuu osittain tien kunnosta aiheutuvista kivien ja nastojen sinkoilusta.

 

Tuulilasit olivat parhaimmassa kunnossa pienemmissä autoissa ja katumaastureissa.

Pienissä autoissa tuulilaseista oli kunnossa 59 prosenttia. Korjausta suositeltiin 26 prosentille ja vaihtoa suositeltiin vain 15 prosentille, kun taas keskiluokan ja sitä suurempien ajoneuvojen tuulilaseista kunnossa oli 43 prosenttia, korjausta suositeltiin 32 prosentille ja vaihtoa suositeltiin 25 prosentille.

Eroon vaikuttaa ajoneuvojen käyttöympäristö ja -tarkoitus. Usein pienemmillä autoilla ajetaan kaupunkiympäristössä, jossa ei lennä niin paljon nastoja ja kiviä tuulilaseihin kuin maantiellä.

Myös katumaasturi-luokan ajoneuvoissa tuulilasit vaikuttavat olevan paremmassa kunnossa. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan on vaikeaa sanoa, johtuuko tämä siitä, että tuulilasit ovat korkeammalla vai ajoneuvojen nuoremmasta iästä. 

 

Tuulilasi on auton kantava rakenne, jota halkeamat heikentävät.

Tuulilasiin on uusissa autoissa usein integroitu erilaista tekniikkaa, kuten antureita, sensoreita ja kameroita, joiden toimintaan naarmut ja lovet lasin pinnassa saattavat vaikuttaa.

Naarmuinen tuulilasi muuttuu viistosti paistavassa auringossa pelkäksi heijastepinnaksi. HäSa

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic