Kanta-Häme

Nahkaverstaalla on oma myymäläketju

Nokian Nahkatuote on suomalainen käsityöyritys, jolla on oma myymäläketju. Nokian Nahkatuotteen myymäläketjun NT-Boxin neljäs myymälä on Hämeenlinnan Kauppakeskus Goodmanissa.

– Halusimme oman malliston kattavasti myyntiin. Suuret suomalaiset kauppaketjut myyvät myös laukkujamme, mutta ne ottavat valikoivasti tuotteitamme myyntiin, kertoo NT-Box -ketjua johtava myymäläpäällikkö Kirsi Karukka.

Suomalaisilla käsityöyrityksillä on paljon omaa vähittäismyyntiä ja omia myymälöitä. Hyvin harvinaista on kuitenkin, että pienellä käsityöyrityksellä on kokonainen myymäläketju.

– Ensimmäinen myymälä perustettiin jo 30 vuotta sitten Nokialle tehtaan yhteyteen, toinen toistakymmentä vuotta sitten Tampereelle. Olemme pikkuhiljaa ja hyvin varovaisesti laajentaneet myymäläketjua, Karukka sanoo.

Nokian Nahkatuote on Rantasten sukuyritys, joka aloitti nahkatuotteiden valmistuksen yli 50 vuotta sitten. Yrityksen perustanut Raimo Rantanen on edelleen yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja osallistuu ”apujoukkona” sen liiketoimintaan.

Yritys työllistää Nokialla seitsemän nahkatyöntekijää. Yrityksen päätuotteita ovat naisten käsilaukut, mutta se valmistaa yhä myös vöitä.

– Emme pysty kilpailemaan halpatuonnin kanssa. Designilla ja yksinkertaisella muotoilulla pystymme kilpailemaan.

Karukka sanoo, että ihmiset kaipaavat pelkistettyä pohjoismaista tyyliä. Hän näyttää hyllystä keinonahkaista tuontilaukkua, johon on ommeltu monimutkaisia osia ja koristeita. Suomalaisilla kustannuksilla valmistettu laukku ei pystyisi kilpailemaan sen kanssa.

– Myymme myös on keinonahkaisia tuontilaukkuja. Myymälöiden valikoiman on oltava kattava.

– Eräitä tuotteita, esimerkiksi matkalaukkuja, ei valmisteta lainkaan Suomessa, Karukka kertoo.

Nokian Nahkatuote valmistaa yli sataa erilaista tuotetta. Karukka sanoo, että malleja on paljon enemmänkin, jos tuotteiksi lasketaan eriväriset laukut.

Nokian Nahkatuotteella on Virossa suunnilleen Nokian tehtaan kokoinen tuotantoyksikkö. Yrityksen tuotanto ja sen myymälät työllistävät kaikkiaan noin 25 työntekijää.

Nokian verstaan ompelijoista useat ovat olleet yli 30 vuotta yrityksen palveluksessa.

Nokian Nahkatuote on käsityöyritys, joka ei kuitenkaan toimi millään auringonlaskun alalla. Päinvastoin laukku on yhä enemmän tuote, jolla halutaan kertoa muille itsestä.

– Laukusta on tulossa imagotuote. Kaikki valmistajat uskovat, että cityreput ovat ensi syksynä kova hittituote, Karukka sanoo ja näyttää naisten käsilaukkua, joka muuttuu repuksi. HäSä

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic