fbpx
Kanta-Häme

Hämäläisedustajat järkyttyivät USA:n tapahtumista: "Järjestelmä on hauraampi mielivallalle kuin uskommekaan"

Näin hämäläisedustajat kommentoivat tuoreeltaan USA:n sekavia tapahtumia: Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kehottaa havahtumaan oikeusvaltiota kohtaaviin uhkiin myös Euroopassa. Useat hämäläiset kansanedustajat muistuttavat, että uuteen, demokratian vastaiseen ilmiöön on havahduttava myös Suomessa.
Sirpa Pietikäinen on työskennellyt noin kuukauden ajan etänä kotonaan Papinniityssä ja noudattanut tiukasti karanteenia, koska hän on riskiryhmään kuuluvan 95-vuotiaan äitinsä osaomaishoitaja. Kuva: Tomi Vesaharju, arkisto Kuva: Tomi Vesaharju
Sirpa Pietikäinen huolestui keskiviikkoillan tapahtumista Yhdysvalloissa. Arkistokuva: Tomi Vesaharju

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon kesken istunnon myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Vallankaappausyrityksessä käytettiin väkivaltaa.

Kantahämäläiset poliitikot regoivat tuoreeltaan ja kommentoivat Yhdysvaltain kongressiin tehtyä iskua Twitterissä keskiviikkoiltana ennen puolta yötä.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) järkyttyi Trumpin kannattajien väkivaltaisesta toiminnasta.

– Järkyttävää seurata demokratian halveksuntaa ja väkivaltaa yhdessä demokratian peruspilarimaassa. Se ei ole vain kaukainen uutinen vaan uusi vakava herätys siitä, millaisia kasvavia uhkia oikeusvaltio kohtaa maailmassa. Myös meillä Euroopassa, Sirpa Pietikäinen tviittasi iltayhdeltätoista.

Pietikäisen mukaan suuren ja hiljaisen enemmistön tulisi nyt nousta aktiivisesti puolustamaan oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia.

– Nyt on yhdestoista hetki kaikkien vastuullisten ihmisten, sen suuren hiljaisen enemmistön, nousta aktiivisesti puolustamaan tuntemaamme oikeusvaltiota, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja niihin perustuvaa järjestystä. Järjestelmä on hauraampi mielivallalle kuin uskommekaan, Pietikäinen jatkoi.

“Valheiden lietsomisella vaaralliset seuraukset”

Myös kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) havahtui tapahtumiin nopeasti keskiviikkoiltana. Forssalaisedustaja jakoi presidentti Sauli Niinistön tviitin seuraavilla omilla saatesanoillaan:

– Valheiden, salaliittojen ja vihan lietsomisella on vaaralliset seuraukset. Todistamme sitä nyt.

Myös Grahn-Laasonen oli sitä mieltä, että ilmiöön on syytä havahtua myös täällä Suomessa.

– Demokratian painajainen, josta aika herätä – myös täällä Suomessa, ennen kuin on liian myöhäistä.

“Vahingot voivat olla mittaamattomia”

Hämeenlinnalainen kansanedustaja Mirka Soininkoski (vihr.) vertasi tilannetta jopa hyökkäykseen WTC:n kaksoistorneihin 11. syyskuuta 2001.

– Liveuutisia Capitolista katsoessa alkaa tuntumaan samalta kun eräänä syyskuisena päivänä 2001.

Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) piti uutisia niin ikään pelottavina.

– Uutiset Yhdysvalloista järkyttäviä ja surullisia, jopa pelottavia. Presidentti Trumpin valtakauden vahingot voivat olla mittaamattomia. Pystyykö Yhdysvallat puolustamaan ja pitämään kiinni demokratiasta ja sen perustuksista? Mihin tilanne ajaa USA:n? Heinonen kyseli Twitterissä.

Menot