fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Näin Hämeenlinnan päiväkoteja on ohjeistettu lapsen katoamistapauksissa – Idänpäästä omille teilleen lähtenyttä lasta ryhdyttiin etsimään heti

"Säikähdyksen vuoksi ei ehkä toimittu aivan loogisesti," kertoo varhaiskasvatusjohtaja Idänpään katoamistapauksesta.
Soittaminen aloitetaan torstaina 16. huhtikuuta. Soittajat ovat seurakunnan varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja he soittavat arkipäivisin kello 9–19. Kaikki puhelut tulevat 040 8049-alkuisista numeroista.
Kuvituskuva. Kuvan lapsi el liity tapaukseen.

Keskiviikkona Idänpään päiväkodista kadonneen ja omille teilleen lähteneen lapsen etsinnät aloitettiin hyvin nopeasti henkilökunnan huomattua katoamisen.

Hämeenlinnan varhaiskasvatusjohtaja Elina Oja kertoo, että lapsiryhmän ulkoilemaan lähdön yhteydessä muista erilleen lähtenyttä viisivuotiasta lasta ryhdyttiin etsimään välittömästi päiväkodin läheisyydestä, ja pelastussuunnitelman ohjeistuksen näkökulmasta etsintöjä ilmeisesti laajennettiin kenties hieman liiankin vauhdikkaasti.

– Tilanteessa ei tietääkseni toimittu aivan suunnitelman mukaisesti, Oja kertoo.

Ojan mukaan henkilökunnan toimintatapa on kuitenkin ollut oikeansuuntainen ja reaktio ymmärrettävä.

– Tilanteen aiheuttamassa pelästyksessä kenties hieman jäädyttiin, mikä on inhimillistä. Tietysti selvitämme tilanteen ja tapahtuneen tarkasti ja perinpohjaisesti.

 

Hämeenlinnan kaupungin pelastussuunnitelmassa on ohjeistettu toimintamalli erikseen tapauksille, joissa lapsi katoaa päivähoidosta.

Henkilökunnan kuuluu käydä ensimmäisenä läpi päiväkodin alue ja välittömässä läheisyydessä olevat jalankulkureitit, risteykset ja vilkkaat väylät, pysäköintialueet, kalliot, jyrkänteet ja vesialueet.

Kun päiväkodin pihapiiri ja lähialue on varmistettu, etsintöjä laajennetaan esimerkiksi lähimetsiin ja lapsen kotireittiin. Ohjeistuksen mukaan tällöin on myös tehtävä katoamisilmoitus poliisille ja ilmoitettava lapsen vanhemmille.

Päiväkodilla pitää olla jokaisesta lapsesta ajantasaiset tiedot kuten kotiosoite ja kuva etsijöiden käyttöön.

Oja kertoo, että nykyinen suunnitelman runko on ollut käytössä noin viisi vuotta ja se päivitetään vuosittain.

 

Syytä lapsen reissuun Ruununmyllyn koululle parin kilometrin päähän ei ole yksityisyyssyistä kerrottu, mutta Ojan mukaan syy seikkailulle oli “looginen”.

Lapsi löydettiin hyvässä kunnossa runsas tunti katoamisen jälkeen. Tapahtuneesta on Elina Ojan mukaan puhuttu hyvässä hengessä lapsen vanhempien kanssa. HäSa

Menot