Kanta-Häme

Näin Katleena Kortesuo arvioi paikallisia vaalisloganeita

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo arvio kymmenen Hämeen Sanomien bongaamaa vaalislogania. Mukana on ehdokkaiden sloganeita Hämeenlinnasta, Hattulasta ja Janakkalasta. 

Huoltovarmuus ja turvallisuus

”Hyvää on se, että vaaliteesit ovat selkeästi esillä. Tästä sloganista haistaa poliittisen taustan. Se on hyvä asia. Slogan ei ole mieleenpainuva, eikä humoristinen, vaan vetoaa asiaihmisiin, joihin ehdokas haluaakin vedota. Huoltovarmuus on teema, jota ei yleensä nosteta esiin. Siitä bonusta. Veikkaisin, että kyseessä on kokoomuksen tai perussuomalaisten ehdokas.”
(kristillisdemokraatti, Janakkala)

 

Animus Vitam Regit

”Ensin pitää kaivaa kännykkä esille ja googlettaa, mitä tämä tarkoittaa. Suomennosta ei löydy netistä. Slogan vetoaa todella suppeaan porukkaan, joka tietää, mitä se tarkoittaa. Tämä ei avaudu muille. Kas kun ei ole hepreaa valinnut. Tämä ei kerro puolueestakaan yhtään mitään.”
(perussuomalaiset, Janakkala)

 

Kun osaat huolehtia hyvin lemmikeistä, niin erilaisten ihmisten kanssa on helpompi tulla toimeen

”Aivan liian pitkä, ei toimi sloganina. Teesi, josta moni voi olla eri mieltä, koska on olemassa paljon ihmisiä, jotka tulevat toimeen eläinten kanssa, mutta eivät ihmisten kanssa. Tulee mieleen yhden asian poliitikko, mutta nyt teema on todella suppea: lemmikit. Veikkaisin vihreitä, mutta voisi olla myös demariehdokas.”
(keskusta, Janakkala)

 

Muut tekevät mitä osaavat, Seppo tekee mitä haluaa.

”Voi kauhea, kun on öykkärimäinen slogan. Ei tämä ole edes kovin omaperäinen vaan lähinnä ylimielinen. Joku voi arvostaa sitä, että nyt löytyi suorasanainen tyyppi. Itse en arvosta tällaista viestintää. 
Spontaaniveikkaus: perussuomalainen.
(kokoomus, Hämeenlinna)

 

Politikointi ei kiinnosta, kehitän kuntaa

Tämä slogan vetoaa todella hyvin politiikkavastaisiin ihmisiin, joita on paljon. Uskon, että tällä iskulauseella löytää äänestäjiä. Ehdokas sanoutuu irti politikoinnista, mutta entä jos hän tulee valituksi ja joutuu operoimaan toisten poliitikkojen kanssa? En tiedä, miten slogan helpottaa tai vaikeuttaa työtä politiikassa. Slogan ei myöskään ota kantaa. Se voi olla viisasta.”
Tämä voi olla mistä puolueesta tahansa.
(perussuomalainen, Hattula)

 

Työllisyys, taide, tulevaisuus

”Klassinen kolmen iskun taktiikka: koti, uskonto, isänmaa. Vapaus, veljeys, tasa-arvo. Kolmen sarja on klassinen iskulauseiden rakenne: verta, hikeä, kyyneleitä. Kiinnostavaa on se, ettei Churchill oikeasti sanonut verta, hikeä, kyyneleitä, vaan siihen on myöhemmin lisätty kolmas, sillä ihmismieli rakentaa kolmen sarjoja. Kun on sama alkusointu, se toimii. Erinomainen iskulause, jossa taide on erikoisempi kuin työllisyys ja tulevaisuus. Samalla ehdokas profiloi itsensä.
Vasemmisto tai vihreät.
(vihreät, Hämeenlinna)

 

Parempi työllisyys ja hyvät työehdot

”Tämä ei ole naseva, mutta selkeästi käy ilmi, mitä ehdokas on ajamassa. Tällä iskulauseella löytyy varmasti äänestäjiä. Ei ole mitään väliä, liittyvätkö työehdot kuntavaaleihin, kun ihmiset etsivät ehdokkaista toista ihmistä, joka on samaa mieltä. Sen vuoksi vaalikoneissakin kysytään tasa-arvoisesta avioliittolaista, vaikkei se kuntavaaleihin liity. Ihmiset haluavat samankaltaisia arvoja ehdokkaaltaan kuin heillä itsellään on. Tästä voisi joku koiraleuka sanoa, että haluatko todella paikallista sopimista, jos olet vasemmistopoliitikko”
Vasemmisto- tai demariehdokas.
(vasemmistoliitto, Hämeenlinna)

Palveluiden puolesta

”Alkusointu PP. Tämä varmaan vetoaa niihin ihmisiin, joille palvelut ovat tärkeitä. Väittäisin, että esimerkiksi haja-asutusalueilla eläviin, vanhuksiin ja lapsiperheisiin. Vähän mielikuvitukseton iskulause, mutta teesi tulee esille. Teema on myös tarpeeksi iso ja laaja, jottei politiikko profiloidu yhden asian ihmiseksi.”
Veikkaan keskustaa.
(kristillisdemokraatit, Hämeenlinna)

 

Järjellä ja sydämellä

Ihan kauhea. Kliseinen, eikä tästä voi arvella mitään puoluekantaa. Tuhat kuntavaaliehdokasta ympäri Suomea käyttää samaa slogania. Jokainen meistä käyttää järkeä ja sydäntä. Vastakohtaa ei löydy, koska kukapa nyt mainostaisi olevansa ”tyhmä ja tunteeton”. Yhtä hyvin voisi sanoa: ”Äänestä ihmistä”. 
Ei voi arvella puoluetaustaa, ihan onneton.
(kristillisdemokraatit, Hämeenlinna)

 

Politiikan punainen paholainen

”Tästä tykkään. On alkusointua, itseironiaa, poliittinen näkemys tulee heti esille. Elämänote tai toimintamalli tulee myös esille: ehdokas on humoristinen, mutta tiukka. Jos olisin vasemmalle kallellani, äänestäisin tätä. Rohkeus on hyvä asia iskulauseessa. Siinä ei saa miellyttää kaikkia. Tässä on napakka vassaripoliitikko, joka tarttuu asioihin.”
Veikkaan vasemmistoliiton ehdokasta.
(sosiaalidemokraatti, Hämeenlinna)

 

NÄIN TEHTIIN
Kymmenen slogania perattiin Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kuntavaaliehdokkaiden sloganeista. Sloganeita etsittiin lehti-ilmoituksista, puolueiden nettisivuilta ja ehdokkaiden omilta sivuilta. 
 

Päivän lehti

7.6.2020