Kanta-Häme

Näin paljon alle 3-vuotiaiden tulva päiväkoteihin maksaisi

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) kaavailemat uudistukset maksaisivat kunnille ja valtiolle Kuntaliiton arvion mukaan reilut puoli miljardia euroa.

Grahn-Laasonen haluaa parantaa suomalaislasten osallistumista varhaiskasvatukseen muun muassa lyhentämällä kotihoidontukea ja tekemällä osan varhaiskasvatuksesta maksuttomaksi.

Kuntaliiton selvityksen mukaan yksistään 20 tunnin maksuton päivähoito 3–5-vuotiaille maksaisi yhteiskunnalle noin 300 miljoonaa. Jos samanaikaisesti kotinhoidontukiaikaa lyhennetään puoleen vuoteen ja päivähoitoon tulee runsaasti alle 3-vuotiaita lapsia, summa voi jopa tuplaantua.

– Olemme laskeneet, että 3–5-vuotiaiden lasten osalta uudistus maksaisi kunnille noin sata miljoonaa euroa ikäryhmää kohden. 2-vuotiaiden ikäryhmän reilu kasvu toisi helposti 200–300 miljoonaan euron lisälaskun, kertoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen.

Lapsimäärän kasvaessa merkittävästi nousee myös päiväkodeissa tarvittavan henkilökunnan määrä reippaasti nykyisestä.

– Puhuttaisiin tuhansista työntekijöistä lisää, Lahtinen arvioi.

Vanhempainpäivärahaa ja kotihoidontukea maksavan Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen on iloinen opetusministerin halusta kehittää perhevapaajärjestelmää.

– Kannatan lämpimästi isompaa uudistusta. Remonttia tarvitaan jo ihan senkin takia, että nykyjärjestelmä perustuu pitkälti kahden vanhemman ydinperhemallille. Lainsäädäntö taipuu huonosti tilanteeseen, jossa on muun muassa etävanhempia, yksinhuoltajia ja adoptioperheitä, Aholainen sanoo. LM-HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic