Kanta-Häme

Näin pidät hyvän puheen ja kosketat – Puhumisen ammattilainen Tuuli-Elina Ruuskanen tietää, miltä epäonnistuminen tuntuu

Kuva: Tuulia Viitanen
Kuva: Tuulia Viitanen

Voitit Suomen Nuorkauppakamareiden Sanan säilä -puhekilpailun ja lähdet edustamaan Suomea toukokuun alussa Lyoniin Ranskaan. Miten tehdään hyvä puhe, Tuuli-Elina Ruuskanen?

– Mieti, kenelle puhut. Pitää myös pohtia, mitä haluaa sanoa. On tärkeää puhua itselle tärkeistä asioista, koska se tuo uskottavuutta. Hyvässä puheessa on toimiva rakenne. Se tarkoittaa sitä, että siinä kulkee punainen lanka, eikä puhe ole liian ennalta arvattava. Sen pitää yllättää.

– Hyvä puhe on sellainen, ettei sitä voi pitää kukaan muu kuin sinä. Se tarkoittaa sitä, että siinä on myös henkilökohtainen ulottuvuus.

Pitääkö kuulija jotenkin valmistella?

– Kyllä. Kannattaa kertoa, mistä aikoo puhua. Lisäksi puheeseen ei kannata ladata liikaa sisältöä. On tutkittu, että ihminen voi vastaanottaa 2–5 pointtia. Muutaman minuutin puheeseen ei mahdu montaa asiaa. Lisäksi puheen lopussa kannattaa vetää asiat yhteen ja kehottaa ihmisiä tavalla tai toisella toimimaan.

Miten puheella voi vaikuttaa?

– Yksikin ihminen voi puheella muuttaa maailmaa. Aktiivinen kansalainen voi vaikuttaa esimerkiksi poliittiseen päätöksentekoon puhumalla.

Millainen on sinusta hyvä puhuja?

– Hän hallitsee tunteet, mutta samaan aikaan on herkkä. Ehdottomasti puhujan on oltava innostava ja aito.

Osallistuit jo vuonna 2010 ja 2011 Nuorkauppakamareiden puhekilpailuihin. Kolmas kerta toden sanoin. Mistä se johtui?

– Halusin voittaa. Mietin ensin, kehtaanko hakea, mutta Saara Aaltoa ihaillen päätin hakea. Hän yrittää aina, vaikkei ikinä voita. Ajattelin ensin, että onhan se noloa, jos puhumisen ammattilaisena häviän. Totesin kuitenkin, että häviän joka tapauksessa, jos en edes uskalla yrittää.

Kuinka valmistauduit?

– Aloitin valmistautumisen jo tammikuussa. Mietin valmiiksi hyviä tapoja aloittaa ja lopettaa puhe aiheesta riippumatta. Aiheen annon jälkeen harjoittelin niin paljon, että tiesin, että pärjään lavalla. Osasin sisällön niin hyvin, että pystyin keskittymään esiintymiseen ja vahvistamaan sanomaa kehonkieltä käyttämällä. HÄSA