Kanta-Häme

Näin tanssiorkesteri Finlandersin jättävä Kari Lehtomäki perustelee lähtöään: ”30 vuoden ristiretki saa riittää”

Kari ”Kunu” Lehtomäki jää eläkkeelle Finlandersista, ja myös solisti, rumpali Jussi Lammela jättää yhtyeen.
Arkistokuvassa Kari Lehtomäki (oik) mikin varressa Finlandersin keikalla Salamakallion tanssilavalla muutama vuosi sitten. Kuvassa mukana on myös Pasi Ketola. Kuva: Esa Urhonen
Arkistokuvassa Kari Lehtomäki (oik) mikin varressa Finlandersin keikalla Salamakallion tanssilavalla muutama vuosi sitten. Kuvassa mukana on myös Pasi Ketola. Arkistokuva: Esa Urhonen

Suomen suosituimpiin kuuluvan tanssiorkesteri Finlandersin kokoonpano muuttuu, kun yhtyeen puhaltaja Kari Lehtomäki siirtyy eläkkeelle. Samaan aikaan vaihtuu myös Finlandersin rumpali.

65-vuotias Kari ”Kunu” Lehtomäki kertoo olevansa nyt ihan virallisesti eläkeläinen.

– Vuodet keikkamuusikkona tulivat siltä osin täyteen, että ehdin olla 30 vuotta ristiretkellä viemässä hyvää tanssimusiikin sanomaa ympäri maata. Enää en jaksa matkustella ja olla koko ajan menossa almanakan ja kellon armoilla. Samoin hotellielämä ja 25 vuotta bussissa riittää, raumalaismuusikko sanoo.

Eri puhaltimet soivat Finlandersin rivissä 24 vuotta ja sitä ennen kuusi vuotta Seitsemässä Seinähullussa.

– Itse asiassa olin 16-vuotias, kun Raumalla Toke Hariola (Touko Heino) kysyi minut bändiinsä. Sen jälkeen tuli Hariolax. Siitä asti on menty liki joka viikonloppu, Lehtomäki kertoo.

Tähtihetkiä riittää

Hän kaivaa mielestään muutamia pitkän uran tähtihetkiä.

– Ylen The Joulukalenteri televisiossa oli hieno, samoin Seinähullujen kuusi kesää UIT:ssa. Ne olivat sellaisia kruununjalokiviä, kun sain näytellä ja pelleillä, hän sanoo.

Alkuajat Finlandersissa olivat myös hienoja, sillä silloin orkesteri esiintyi useasti eri tv-jutuissa.

– Oli Karusellit, Tenavatähdet ynnä muut. Paljon on ollut hienoja juttuja.

Lehtomäki korostaa, ettei hän ole kuitenkaan lopettanut soittamista. Soitto jatkuu paikallisisssa kokoonpanoissa.

– Kun tuli julki, että lähden ”Finkuista”, on puhelin soinut kiivaasti. Markku Pekonen pyysi mukaan Steely Dan -tribuuttiin, Pärssisen Tunnu totesi, että Big Yellow herätetään henkiin ja Nummisen Seppo pyysi Pilsnerialiin. Mitäpä noihin kutsuihin voi vastata kuin kyllä! Tiedä vaikka vanha Hariolax tekisi jotain myös.

Lehtomäki toteaa tulevansa eläkkeellään mukavasti toimeen.

– Saan tehdä mitä haluan ja sellaisella aikataululla kuin haluan.

Ura urkeni jo nuorena

Finlandersin perustajajäsen, rumpali ja monen hittibiisin laulusolisti Jussi Lammela yllätti yhtyeen fanit keväällä ilmoittamalla lähdöstään.

Seuraavaksi rumpujen taakse istahtaa yhtyeen uusi jäsen Juha Kangassalo.

39-vuotias Kangassalo aloitti tanssibändihommat jo 10-vuotiaana Rytmipojat-91-orkesterissa.

– Isäni oli siinä hommassa vahvasti mukana toimien kuskina ja managerina. Kristiina Niemi oli laulusolisti, Pekka Kolehmainen soitti bassoa ja nykyisin Happoradiossa soittava Klaus Suominen koskettimia, Kangassalo kertoo.

Hänen seuraava orkesterinsa oli monia kotimaisia artisteja säestämään päässyt nuorten soittajien Kultaiset tähdet.

– Sieltä on ammennettu ja ponnistettu tähän musiikkimaailmaan. Muusikon ura on ollut minulle selvä asia jo pienestä pitäen, Kangassalo kertoo.

Hyvässä opissa

Ensimmäiset oppinsa alalle Kangassalo sai Rauman musiikkiopistossa.

– Siellä oli pätevät opettajat. Soitin muun muassa Reijo ”Takku” Ylisen johtamassa Ganal Big Bandissa. Koskisen Timo taas oli pitkäaikainen lyömasoitinopettajani. Häntä arvostan suunnattomasti.

20 vuotta sitten Kangassalo lähti opiskelemaan konservatorioon ensin Tampereelle ja sitten Turkuun. Valmistuttuaan hän jäi Turkuun ja opetti pitkään Vakka-Suomen musiikkiopistossa.

Hän soitti kuusi vuotta rumpuja Mikko Mäkeläinen & Myrskylyhty -yhtyeessä ja sen jälkeen näihin päiviin asti FBI-Beat-orkesterissa.

Finlanders-pesti tuli eteen nopeasti.

– Ohjelmatoimistosta kysyttiin kiinnostustani, ja sen jälkeen keskustelimme asiasta paremmin toisen alkuperäisjäsenen Aarne Hartelinin kanssa, Kangassalo kertoo.

Tovin piti pohtia, sillä isot saappaat on täytettävänä.

– Arvostan Lammelan Jussia todella paljon. On kunnia-asia päästä tällaiseen pitkän linjan yhtyeeseen. Jokainen tekee kuitenkin juttunsa omalla tavallaan ja tuo myös bändiin jotain uutta. LM-HÄSA

Finlanders

Vuonna 1984 perustettu Finlanders on yksi suomalaisen iskelmämusiikin suosituimpia bändejä.

Yhtye toimii osakeyhtiönä ja tuottaa itse levynsä.

Finlanders Productionsin liikevaihto on ollut pitkään yli 700 000 euroa.

Viime vuonna liikevaihtoa kertyi vähän vähemmän, 645 000 euroa.

Yhtiö työllisti viime vuonna seitsemän ihmistä.

Päivän lehti

3.7.2020