Kanta-Häme

Nainen jätettiin kuolemaan kuumaan saunaan

Kuuman saunan lauteille jätetty nainen menehtyi lämpöhalvaukseen, kun häntä ei autettu ulos noin 80-asteisesta saunasta. Kuolema tapahtui Hyvinkäällä marraskuussa 2012 ja käräjäoikeus antoi tapauksesta tuomionsa tämän viikon torstaina.

Uhri oli ollut taloyhtiön saunassa illan viimeisellä saunavuorolla yhdessä naapurinsa kanssa. Saunomisen aikana uhri kävi sekavaksi, ja naapuri haki apuun uhrin entisen aviomiehen, joka asui edelleen uhrin kanssa.

Kun mieskään ei saanut uhria pois saunasta, jättivät hän ja naapuri uhrin lauteille makaamaan.

Mies ei yrittänyt kantaa naista ulos saunasta, mutta hän kertoi aikovansa soittaa ambulanssin. Uhrin kanssa saunonut nainen kertoi oikeudelle luottaneensa siihen, että mies hankkisi apua.

Kuumaan saunaan jätetty nainen menehtyi illan tai yön aikana lämpöhalvaukseen.

Kuolemantuottamus

Mies kertoi olettaneensa naisen tulevan saunasta myöhemmin. Hän kuitenkin nukahti kesken odotuksen ja aamulla hän löysi ex-vaimonsa kuolleena saunasta.

Mies kertoi saunan oven jääneen illalla raolleen ja hän kertoi olettaneensa, että kiuas sammuisi itsestään viimeisen saunavuoron jälkeen. Paikalle ensimmäisenä saapunut poliisi kertoi saunan olleen vielä aamullakin normaalia huonetta lämpimämpi.

Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi uhrin entisen aviomiehen puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen heitteillepanosta ja kuolemantuottamuksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Uhrin kanssa saunomassa olleen naisen syytteet vedettiin pois oikeudenkäynnin aikana.

Sähkösauna vaarallisin

Todistajana kuullun oikeuslääkärin mukaan saunakuolemat ovat yleisempiä sähkösaunoissa, sillä puusaunat viilenevät itsestään liekin hiivuttua. Sähkösauna sen sijaan pysyy tasaisen kuumana, kunnes kiukaan ajastin katkaisee virran.

Noin puolet saunaan kuolleista ihmisistä on humalassa ja saunakuolemat ovat lisääntyneet vuodesta 2000 lähtien.

Oikeuslääkärin mukaan Suomessa lämpöhalvauskuolemat liittyvät useimmiten saunomiseen. Vuonna 2012 Suomessa kuoli 58 ihmistä lämpöhalvaukseen.

Hyvinkääläisnaisen tilaa palovammoineen hän kuvaili tyypilliseksi saunakuolemaksi, jossa uhri on ollut useita tunteja kuumassa tilassa. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic