Kanta-Häme

Nainen pysyy poissa ratista

Suomalaiset naiset hankkivat yhä miehiä selvästi vähemmän ajokortteja.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastojen mukaan joka vuosi 2010-luvulla henkilöauton ajokortin on hankkinut noin 5 000–7 000 miestä enemmän kuin naista. Yhteensä henkilöautokortteja ajetaan vuosittain noin 65 000–70 000 kappaletta.

Moottoripyörissä ja kuorma-autoissa ero on vielä suurempi.

Viime vuonna 2 353 naista koko maassa hankki moottoripyöräkortin, kun taas 14 747 miestä hankki sen. Kuorma-autokortin taas hankki 9 359 miestä ja 1 110 naista.

Kanta-Hämeessä ajaa ajokortin säännöllisesti hieman yli 1 600 18-vuotiasta vuosittain. Ajokortin suorittaneiden määrät ovat pysyneet hyvin tasaisina joka vuosi, samoin kuin ero naisten ja miesten välillä.

Vuosina 2013–2015 henkilöautokortin ajoi noin sata 18-vuotiasta naista vähemmän kuin samanikäistä miestä.

Liikenneopettaja Harri Rytkönen Hämeenlinnan Oppiin autokoulusta ei ymmärrä syytä tilastojen erolle.

– Sen kun osaisi sanoa. Ajokortin hankkiminen on aina yksilöllistä, ja jokaisen henkilön omat tilanteet ja asenteet vaikuttavat siihen.

Rytkönen ei usko, että enää missään ajatellaan, että naiset olisivat miehiä huonompia kuljettajia, vaan että kyse on nimenomaan yksilöiden omista elämäntilanteista. Toisilla on ajokortille kovempi tarve kuin toisilla.

– Moottoripyöräkorteissa ero on kyllä selvempi, jostain syystä miehet ajavat niitä paljon enemmän kuin naiset.

Myös liikenneopettaja ja yrittäjä Matti Toivonen Hämeenlinnan Autokoulusta hämmästyy tilastoista.

– Meillä oppilaista 60–70 prosenttia on kyllä naisia, joten tilastot eivät meillä pidä paikkaansa.

Toivonen pohtii, että jotain voi selittyä sillä, että pojilla voi olla 18-vuotiaina kovempi hinku saada kortti heti, kun taas tytöt keskittyvät lukioon ja muihin opintoihin ja odottavat vuoden tai pari korttia.

Myös Toivoselle on kuitenkin tuttua, että moottoripyöräkorteissa ja kuorma-autokorteissa ero on suurempi.

– Jos meillä on vuodessa 1–2 tyttöä suorittamassa moottoripyöräkorttia, niin poikia on kyllä yli 10. Tosin mopoissa sitten taas tyttöjä on enemmän, Toivonen pohtii.

Samat ajatukset on myös Autokoulu Lehtelässä liikenneopettaja Päivi Lukkarisella. Henkilöautoissa ero ei käytännössä tunnu, mutta mopot ja moottoripyörät kiinnostavat poikia. Tytöt ajavat Lukkarisen tuntuman mukaan helpommin skootteria, jossa ei tarvitse vaihtaa vaihteita tai sitten mopoautoa. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic