fbpx
Kanta-Häme

Naisten pankki käveli naiselle ammatin

Hämeenlinnan Naisten pankki on viiden toimintavuotensa aikana kerännyt ympärilleen aktiivisen toimijoiden joukon.

– Ydinryhmässä meitä on ainakin 20, kertoo puheenjohtaja Anniina Iivonen.

Suomen Naisten pankki saavutti elokuun alussa 10 miljoonan euron keräystavoitteen, jota kartuttamassa myös Hämeenlinnan yhdistys on ollut.

Naisten pankki järjestää erilaisia varainkeruutapahtumia, joilla kerätään lahjoituksia kehitysmaiden naisille myönnettäviin mikrolainoihin. Lainojen avulla naiset voivat esimerkiksi ostaa ompelukoneen ompelijan työtä varten tai kouluttautua.

– Erilaisten tapahtumapäivien lisäksi meillä on muun muassa myyjäisiä, askarteluryhmä, lukupiiri ja pop up -vohvelikahvila, Iivonen kertoo.

Hän mainitsee vielä erikseen Naisten pankin tulevan Lue naiselle ammatti -kiertueen, joka saapuu joulukuun alussa myös Hämeenlinnaan. Kiertueella kirjailija Sirpa Kähkönen esittelee uutta kirjaansa.

Sunnuntaina Hämeenlinnan Linnanpuistoon kerääntyi nelisenkymmentä kävelijää, jotka osallistuivat Kävele naiselle ammatti -tapahtumaan. Kävelytapahtuma järjestettiin samanaikaisesti yli 60 paikkakunnalla Suomessa ja ulkomailla.

Hämeenlinnassa kävely järjestettiin nyt viidettä kertaa, tällä kertaa kulttuurin merkeissä. Kulttuurikävelyä olivat vetämässä Kanta-Hämeen maakuntaoppaat, jotka valottivat kaupungin kulttuurihistoriaa ydinkeskustan kohteiden kuten patsaiden ja rakennusten kautta.

Marita Niinimaa ja Johanna Roosendaal olivat ensimmäistä kertaa mukana Naisten pankin tapahtumassa.

– Olen jo jonkin aikaa halunnut tehdä jotain konkreettista. Tämä on helppo tapa auttaa, Roosendaal kertoo.

Irene Järveläinen puolestaan tutustui Naisten pankkiin viime keväänä järjestetyssä infotilaisuudessa.

– Toimintaan ei tarvitse sitoutua, vaan pystyy osallistumaan silloin, kun on aikaa. Tämä on konkreettista tekemistä, ja apu menee perille.

Järveläinen kertoo vetävänsä joogaa, jota hän on aikonut myös ehdottaa yhdeksi yhdistyksen varainkeruumuodoksi.

Anniina Iivonen kertoo Naisten pankin avun menevän perille Kirkon ulkomaanavun kautta. Naisten pankki on sekä uskonnollisesti että poliittisesti sitoutumaton yhdistys.

– Naisten auttaminen hyödyttää koko yhteisöä.

Samoin ajattelevat myös Marita Niinimaa, Johanna Roosendaal ja Irene Järveläinen.

– Naiset ovat usein yhteisöissä niitä, jotka vievät tietoa eteenpäin ja muuttavat siten koko yhteisöä, Roosendaal kertoo.

– Kehitysmaissa naisten asema on monesti heikko. Koulutus on yksi tavoista nostaa sitä, Järveläinen toteaa. Häsa

Menot