Kanta-Häme

Naisten puute vaivaa perussuomalaisia

Perussuomalaisilla on ollut eri puolilla Suomea pulmia löytää naisia kunnallisiin luottamuselimiin. Esimerkiksi Ikaalisissa on tällä hetkellä tasa-arvolain vastainen kunnanhallitus, kun puolue valitsi saamalleen naispaikalle miesjäsenen.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Ossi Sandvik myöntää, että 40 prosentin sukupuolikiintiö on koettu paikoin ongelmalliseksi puolueessa, jonka kuntavaaliehdokkaista alle 25 prosenttia oli naisia.

– Varmaankaan ei ole niin, etteikö paikoille löytyisi hyviä ihmisiä. Enemmän olen pohtinut sitä, ettei sentään näännytetä ihmisiä tehtävillä, Sandvik sanoo.

Hän viittaa siihen, että joillakin paikkakunnilla naiset ovat joutuneet tasa-arvopykälän toteutumisen vuoksi ottamaan kontolleen samanaikaisesti useita luottamustehtäviä.

– Joskus on tullut eteen tilanne, että kun kausi on saatu kunnialla päätökseen, henkilö on saanut taakasta tarpeekseen. Se ei ole tarkoitus, Sandvik kertoo.

Lain kierto voi houkuttaa

Kanta-Hämeen kunnista Hausjärvellä ja Tammelassa perussuomalaiset lähti vaaleihin kokonaan ilman naisehdokkaita. 40 prosentin tavoite naisehdokkaiden määrässä toteutui viime syksynä Kanta-Hämeessä ainoastaan Humppilassa ja Jokioisilla.

Sandvik kertoo tekevänsä koko ajan töitä sen eteen, että naisehdokkaita saataisiin lisää. Määrä onkin neljässä vuodessa noussut vajaasta 500:sta yli tuhanteen.

– Toisaalta myös tehtäviä ja paikkoja on tullut samassa suhteessa lisää.

Mitä tilanteelle pitäisi sitten tehdä?

– En nyt lähde sanomaan, että tasa-arvopykälä on syvältä, mutta varmasti jossain pienellä maaseutupaikkakunnalla voi olla melkein joka puolueella sama tilanne. Monasti miehien on helpompi lähteä liikkeelle, Sandvik toteaa.

Joskus kunnissa voi tulla eteen myös kiusaus kiertää tasa-arvolakia.

– En nyt puhu meistä, eikä tietysti ole millään tavalla toivottava tilanne, jos varajäsen hoitaa tehtävää. Sanotaan nyt vaikka että olisi hyvä ihminen tarjolla tekniseen lautakuntaan, mutta hän sattuu olemaan väärää sukupuolta, niin siinä on tietysti houkutus pohtia, miten sen ratkaisee… Sandvik pohtii.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei ongelma koske yksin perussuomalaisia.

Vihreiltä puuttuu miehiä

Tasa-arvolaki on tullut vuosien varrella tutuksi myös vihreille, joiden aktiivijäsenistä kaksi kolmasosaa on naisia.

– Kyllä niitä tapauksia on paikka paikoin ollut juuri niin päin, että on ollut hankaluuksia täyttää miespaikkoja. Mutta minun tietooni ei ole tullut niin suuria vaikeuksia, etteikö niistä olisi aina selvitty, puolueen varapuheenjohtaja Timo Juurikkala kertoo.

Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin viime vuosina jäsenmäärän kasvaessa helpottunut.

Juurikkala puolustaakin tasa-arvolakia viimeiseen asti.

– Se on malliesimerkki siitä, että ikävikiksi koetut kiintiöt ovat auttaneet huomattavasti edistämään tasa-arvoa. Jos kiintiöitä ei olisi tullut, tilanne olisi aivan toisennäköinen nyt, Juurikkala uskoo.

Hänen mukaansa puolue on usein pystynyt ratkomaan ongelmatilanteet neuvottelemalla kiintiöpaikoista muiden puolueiden kanssa.

– Jos neuvottelut eivät ole onnistuneet, kyllä sopiva ukko on aina jostain löydetty, Juurikkala naurahtaa.

Hänellä on ratkaisu myös Ikaalisten pulmatilanteeseen.

– Perussuomalaisethan voivat luovuttaa sen paikan meille vihreille, Juurikkala naurahtaa. (HäSa)

Mainos