fbpx
Kanta-Häme

Naivismi hyppii seinille Kastellissa

Kaupungin johtoporras tituleeraa Hämeenlinnan kaupungintaloa maan iloisimmaksi.

Kastellin seinille on ripustettu 49 naivistista taulua Suomen Gallupin säätiön kokoelmasta. Mukana on eniten suomalaisia nimiä, mutta myös venäläistä ja baltialaista edustusta löytyy.

– Halusimme tehdä uudesta Kastellista mahdollisimman miellyttävän sekä asiakkaille että työntekijöille. Tuli mieleen, että mitä jos tänne tuotaisiin naivistien tauluja, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo valottaa.

Tauluja ei valinnut kuraattori vaan Kastellin omat työntekijät. Ne ripustettiin paikoilleen perjantaina, ja palaute on ollut hyvää.

– Tunnelma oli todella innostunut silloin. Joku toinen tyylisuunta olisi voinut aiheuttaa kiistelyä puolesta ja vastaan, mutta tämä ei, Kastellin asiakaspalvelupäällikkö Outi Katajarinne sanoo.

Kastellin taulujen toivotaan houkuttelevan lisää kävijöitä Iittalan naivistinäyttelyyn. Viime vuonna kävijöitä oli noin 18 000.

– Tänä vuonna päästään samoihin lukuihin. Jo tällä viikolla ylitetään 5 000 kävijän rajapyykki. Kehitämme näyttelyllä Iittalaa, mutta kehitämme samalla myös kaupunkia, kertoo Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen.

Isosuo väläyttelee, että Hämeenlinnasta tehtäisiin Suomen virallinen naivismin keskus.

Kastellin ympärivuotisen pienoisnäyttelyn taulut vaihtuvat säännöllisesti. Sopimus Suomen Gallupin säätiön kanssa kestää kolme vuotta.

– Siinä voi käydä niin, että ihmiset kiintyvät johonkin tauluun niin, ettei sitä raaski enää vaihtaa, Isosuo tuumaa.

– Kokoelma on näyte suomalaisesta naivismista 30 vuoden ajalta. En tiedä, onko se paras mahdollinen näyte, mutten muista yhtään tilannetta, että asiakas ei olisi pitänyt tästä taiteesta, Suomen Gallupin säätiön hallituksen puheenjohtaja Jouko Jokinen sanoo.

Ulla Heinonen uskoo taulujen kiehtovan erityisesti lapsiasiakkaita.

– Näissä teoksissa on todella paljon yksityiskohtia ja lapset rakastavat sitä. Ei pidä ajatella, että taide olisi vain aikuisille. Lapset voivat saada siitä yhtä paljon irti. HÄSA

Menot