Kanta-Häme

Naivismia asemalle, lasia tienlaitaan?

Voisiko Iittalan rautatieseisakkeen laiturialueelle, tunneliin, katoksiin ja porraskaiteisiin maalata naivistisia kuvia, jotka toivottaisivat tulijat tervetulleiksi Iittalaan?

Entä houkuttelisiko lasinpuhalluskilpailun tuotoksista koottu näyttävä taidemetsä tai värivaloin valaistu moottoritien risteyssilta entistä useamman poikkeamaan Lasimäelle?

Iittalan Naivistien taidetalolla ahkeroi keskiviikkona työpaja, jossa mietittiin, miten taide voisi opastaa ja ohjata matkailijoita. Samoin mietittävä oli ympäristön viihtyvyyden parantaminen ja Iittalan omaleimaisuuden vahvistaminen.

Suomen kasvukäytäväalueella toimivan Yhteiskuntataitelija-hankkeen koordinoimaan ja Liikenneviraston ohjaamaan työpajaan osallistui muun muassa Iittalan asukkaiden ja yritysten edustajia sekä Hämeenlinnan kaupungin, Linnan Kehityksen ja Linnaseutu ry:n väkeä.

– Toivottavasti jotakin tästä toteutuu, tuumii kuvanveistäjä Marjukka Korhonen Yhteiskuntataiteilija-hankkeesta.

Osa Iittalan Lasimäelle tulevista matkailijoista käyttää kulkuvälineenään junaa, eikä matkaa asemalta turistikohteeseen ole kuin jokunen sata metriä.

Vaikka asemalle on saatu uudet sinivalkoiset Lasimäen opasteet ja kävelyreitin opastekartat, on junan kyydistä jäävän eteen avautuva näkymä melkoisen nukkavieru: harmaita betonirakenteita, metalliset portaat ja rikkaruohoja kasvava vanha rakennuksen perustus.

Työpajassa ideoitiin, että taidetta voisi olla koko kulkureitillä asemalta Lasimäelle ja naivismi voisi näkyä Iittalan keskustassa myös esimerkiksi isoina, värikkäinä kalusteina.

– Meille olisi aivan valtava asia, jos naivismi olisi entistä näkyvämmin esillä esimerkiksi asemalla. Taiteilijat ovat tästä innostuneita, mutta tarvitaan vielä reunaehtoja selviksi sekä varmuutta rahoituksesta ennen kuin voidaan ryhtyä toimeen, kertoo asiamies Ulla Heinonen Naivistit Iittalassa -säätiöstä.

Myös paikkojen siistimistä, uusia istutuksia ja iloisen värikästä ilmettä kaivattiin niin reitille moottoritieltä keskustaan kuin asemalta Lasimäelle.

Kehittäjä Pia Niemikotka Linnan Kehityksestä kertoo, että monella taholla on samanaikaisesti tahtoa kehittää Iittalaa niin asuinpaikkana kuin matkailukohteenakin. Muotoilu ja taide taas ovat paikallisesti niin keskeisessä asemassa, että niiden varaan on luonnollista rakentaa omaleimaista ilmettä.

Hyviä oivalluksia keskiviikon työpajasta ei puuttunut, mutta lopulta toteutus riippuu siitä, kuka maksaa ja mistä löydetään yhteistyökumppaneita.

– Ideat koostetaan nyt yhteiseksi raportiksi ja sen jälkeen jää mietittäväksi, miten viedä asioita eteenpäin. Rahoitusta joudutaan hakemaan. Yksi mahdollinen voisi olla Linnaseudun leader-rahoitus, mutta muutakin tarvitaan, Niemikotka arvioi.

Hänen mukaansa joitakin ideoita voidaan viedä eteenpäin kaavoituksen kautta. Toisia taas voisi olla mahdollista toteuttaa esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön oppilastöinä. HäSa

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic