Kanta-Häme

Naivistien johtokuvio meni uusiksi

Irene Wai Lwin Moe ehti jo tehdä luopumistyönsä ja hyvästellä Naivistit Iittalassa. Kolmen vuoden pesti toiminnanjohtajana päättyi viime vuoden lopulla.

Sitten kävi niin, ettei toiminnanjohtaja Katri Päivärinta tullutkaan takaisin äitiyslomaltaan, vaan lähti opiskelemaan.

Irene Wai Lwin Moe oli jo tehnyt muita suunnitelmia – mutta olihan Iittalasta tullut rakas.

– Kolme tiivistä vuotta vain olivat rankka paketti, joten Naivistit Iittalassa -säätiölle luotiin helmikuun alussa uudenlainen vetotapa.

Wai Lwin Moe toimii nyt kesänäyttelyn kuraattorina, ja aiemmin sekä Iittalassa että Galleria Koneessa työskennellyt Kimmo Raita on aloittanut näyttelykoordinaattorina. Säätiön taloudesta vastaa asiamies Ulla Heinonen.

– Tämä on minulle täydellinen järjestely. Käytännön asiat hoituvat ilman, että tarvitsee erikseen sanoa. Kimmo lukee ajatukseni, Wai Lwin Moe iloitsee.

Työnjako pariksi vuodeksi

Työnjako menee niin, että kuraattori päättää näyttelyiden sisällöstä ja hoitaa ripustuksen. Näyttelykoordinaattori puolestaan huolehtii käytännön töistä, kuten seinien kunnostuksesta ja vaikkapa sosiaalisen median päivittämisestä.

– On paljon sellaista työtä, joka ei näy näyttelykävijöille. Kimmo huolehtii siitä – eli kaikesta, mikä edeltää sitä, että purjehdin sisään ja sanon: ”tuohon”, kuraattori nauraa.

Tämä työnjako on todennäköisesti voimassa seuraavat pari vuotta.

Irene Wai Lwin Moen suunnitelmissa oli tuottaa keväästä lähtien pieniä näyttelyitä museoille.

– Tuotan niitä nyt sitten tänne.

Kimmo Raita on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri, mutta hän on työskennellyt Iittalassa aiemmin jo kolmena vuonna. Lisäksi hän toimi pitkään Hämeen taidetoimikunnan apurahakäsittelijänä.

Harvemmin nähtyä Martti Innasta

Toukokuun 23. päivänä Vanhalla puukoululla avautuu järjestyksessä 27. naivistinäyttely Sydämeni laulu. Sen ohessa pidetään näyttely Mestarin muistolle – Martti Innanen 1931–2014.

Innasen muistonäyttelyyn pyritään kokoamaan töitä, joita ei ole ennen juuri nähty julkisesti. Niitä pyydetään ennen kaikkea yksityiskokoelmista. Toiveena on myös saada näyttelyyn Innasen viimeisiä töitä.

– Toivomme retrospektiivistä kokonaisuutta, jonka töitä ei olisi jo viiteentoista kertaan nähty, Irene Wai Lwin Moe kuvaa.

Säveltäjä Jean Sibeliuksen juhlavuosi näkyy kesänäyttelyssä siten, että yläkertaan rakennetaan näyttelytila nimeltä Pikku-Ainola. Siellä nähdään hymykuvia säveltäjästä.

Lisäksi kesänäyttelyssä esitellään muiden muassa ranskalainen taiteilija Elisabeth Davy-Bouttier.

– Hänen teoksensa ovat kuin samppanjakuplia, Wai Lwin Moe sanoo.

Tämän vuoden joulunäyttely on toistaiseksi kysymysmerkki.

– Tavoitteena on, että sekin perinne jatkuu. Se on taloudellinen kysymys, joka ratkeaa kevään aikana. (HäSa)