Kanta-Häme

Naivistinen kesä alkaa Iittalassa lauantaina

Tämän vuoden Naivistit Iittalassa -näyttely Satojen tarinoiden kesä kunnioittaa viime vuonna edesmennyttä Martti Lehtoa.

Martti Lehto (1933–2016) oli suuresti rakastettu naivistimaalari. Hän oli sitä mieltä, että hän maalaa niin kauan kunnes hän itse tai hänen taiteensa ihailijat kyllästyvät. Kumpikaan osapuoli ei ehtinyt kyllästyä.

– Kun lehdissä rupesi 70-luvulla näkymään Lehdon teoksia, luin jokaisen haastattelun. Muistonäyttelyn kokoaminen on ollut suorastaan jälleentapaaminen, sanoo kuraattori Hannu Castrén.

Lehto teki elämäntyönsä kirjapainoalalla lehtien ja kirjojen suunnittelijana. Hän myös opetti graafista suunnittelua mm. Taideteollisessa korkeakoulussa. Työura jatkui vuoteen 1990 asti, mutta eläköitymisen jälkeenkin hän saattoi ottaa vastaan suunnittelutehtäviä.

Lehto harrasti pitkään valokuvausta. Kun hän vuonna 1970 hankki öljyvärit, hän kuvitteli luontoa kuvanneena jatkavansa maisemamaalarina. Mutta kulkeminen maalaustarvikkeiden kanssa luonnossa sateiden ja tuulien armoille ei häntä kiinnostanut.

Genrenä naivismi sopi työssäkäyvälle ja itseoppineelle sunnuntaimaalarille. Ja sitä saattoi maalata kodin lämmössä.

Alkuun Lehtoa nimitettiin “punatulkkumaalariksi”, mutta nopeasti kissat ottivat pääroolin ja maalausten vuodenaika vaihtui talvesta kesäksi.

Taiteilija itsekin ihmetteli aiheenvalintojaan, sillä vantaalaisena maaseutu ei ollut hänelle erityisen tuttu eikä perheessä ollut kotieläimiä.

Castrénin mielestä Lehdon lumo perustuu maalausten tarkkuuteen.

– Hän maalasi päivänkakkaran jokaisen terälehden ja puun jokaisen lehden.

Lehto kykeni pysäyttämään ajan hetkeen. Tätä korosti myös hänen halunsa poistaa maalauksistaan kaikki uuteen viittaavat yksityiskohdat.

– Olen kuvaillut teosten tunnelmaa lempeän maagiseksi, sanoo Castrén.

Lehto halusi maalata suomalaisia kuvia, mutta enempää hän ei töitään selitellyt. Tärkeintä oli, että maalaukset tuottivat ihmisille hyvää mieltä.

Lehto oli mukana Naivistit Iittalassa –näyttelyssä 15 kertaa vuodesta 1990 lähtien.

Parisenkymmentä maalausta käsittävän muistonäyttelyn rinnalla on läpileikkaus Lehdon teoksista painetuista postikorteista. Suomalaisen naivismin merkittävä taustahahmo Aira Heinänen on tehnyt koosteen yli sadan julkaistun kortin joukosta.

Tämän vuoden kesänäyttelyssä kiinnitetään erityishuomiota myös naivistisen taiteen sisältämiin tarinoihin. Näin näyttely osallistuu omalla tavallaan Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen. HÄSA