Kanta-Häme

Näkökulmaa maailman lasten arkeen ja oikeuksiin

Ortelan koulu Hätilässä ja Seminaarin koulu Kaurialassa ovat Hämeenlinnan ensimmäiset Unicef-koulut . Suomessa Unicef-kouluja on lukuvuosina 2013–2016 eri puolilla maata kaikkiaan 25.

Näille kouluille Unicef-yhteistyö luo erityisiä mahdollisuuksia osallistumiseen ja kansainvälisyyteen, näkökulman avaamiseen maailman lasten arkeen ja oikeuksiin.

– Haimme Unicef-kouluksi, koska uskomme, että se olisi meille kouluarkea avartava ja elävöittävä kokemus, Ortelan koulun rehtori Annukka Lahtinen kertoo.

Unicef-toimintaa Ortelassa on ollut jo pitkään. Koulussa on pidetty käsityöpajoja, myyjäisiä, on ollut Unicef-lähettiläiden aamunavauksia ja oppilaat ovat esiintyneet Unicefiin liittyvissä tilaisuuksissa.

Oppilaiden ja heidän vanhempiensa innostus rohkaisi rehtoria hakemuksen tekoon. Hämeenlinnan Unicef-vuoden aikana koulun koko työyhteisö piti toiminnan yhteisöllisyyttä lisäävää vaikutusta mahtavana kokemuksena.

– Tällaisessa pienessä koulussa on helppo luoda yhteishenkeä, Lahtinen kiittää.

Vaikuttamista valittamisen sijaan

Itselleen erityisen tärkeänä tavoitteena Lahtinen pitää lapsiystävällisyyden syventämistä ja lasten osallistumisen lisäämistä kannustamalla omiin asioihin vaikuttamisen harjoitteluun valittamisen sijaan.

Annukka Lahtisen vanhemmat Arja ja Matti Nurminen ovat Unicefin aktiivisia paikallislähettiläitä, mutta hän korostaa lämmenneensä lastenapujärjestölle jo ennen äidin ja isän aktivoitumista. Unicef-kouluna lähettiläiden ja koulun väen yhteistyö luonnollisesti tiivistyy.

– Ainakin lasten ja vanhempien yhteinen Anna ja Toivo -nukkepaja on tulossa syksyllä. Unicef-kävelyyn kutsutaan muitakin kuin oppilaita. Lapset pääsevät sparraamaan vanhempia, isovanhempia, kummitätejä osallistumaan, Arja Nurminen ja Annukka Lahtinen suunnittelevat.

Seminaarin koulun apulaisrehtorin Joni Tikkalan mukaan koululla ollaan tyytyväisiä Unicef-koulujen joukkoon pääsystä. Syyslukukauden alkaessa ryhdytään virittelemään toimintoja ja tapahtumia, joista osa on tarkoitus toteuttaa yhdessä Ortelan koulun kanssa.

– Pieni Ortela ja suuri Seminaarin koulu ovat Unicef-kouluinakin varmasti aika erilaisia, mutta molemmille tämä on varmasti rikastuttava kokemus, Annukka Lahtinen uskoo. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic