Kanta-Häme

Näkymät ovat romahtaneet

Hämeenlinnan ja Forssan seudun yritysten tilanne on kehittynyt erittäin heikosti. Elinkeinoyhtiöiden ja Hämeen kauppakamarin suhdannebarometrin mukaan Hämeenlinnan seudulla yritysten 6–12 kuukauden näkymät ovat huonommat kuin koskaan.

Forssan seudun kevään melko myönteiset odotukset ovat romahtaneet syksyllä. Seudun yritysten ainoa myönteinen asia on, että viennin uskotaan kehittyvän.

Hämeenlinnan seudulla silmiinpistävää on yli 50 henkilöä työllistävien ja teollisuusyritysten äärimmäisen heikko tilanne. Yli 50 henkilöä työllistävien yritysten arvio sekä tilausten kehittämisestä että suhdannenäkymistä on -41. Erikokoiset teollisuusyritykset arvioivat lyhyen tähtäimen näkymiä luvulla -37.

– Nyt ei ole näppituntumaa, mihin markkinat menevät. Ne voivat mennä ylös tai rojahtaa alas, Kehittämiskeskus Oy Hämeen Kehken toimitusjohtaja Mervi Käki sanoo.

Yrittäjien mielestä luvut kuvaavat tilannetta. Hämeenlinnan Yrittäjien puheenjohtaja Heikki Kokko ihmetteli vain, mistä tulevat yritysten odotukset kustannusten nousun hidastumisesta.

– Kaikki ajattelevat, että myynti on pysähtynyt ja kustannukset nousevat.

Tilitoimisto Varpu Talvirinteen yrittäjä Varpu Talvirinne muistuttaa, että yritysten rahoituskustannukset ovat kohonneet paljon. Joillakin aloilla kustannusten nousu saattaa pysähtyä, koska markkinat eivät vedä. Rakennusalan yrittäjä Arto Pietilän uskoo, että tällaisesta on merkkejä rakennusalalla.

– Kun kauppa ei käy, katteita pienennetään kaikkialla.

Lahdessa on…nyt paremmin

Hämeenlinnan seudulla näyttää menevän paljon heikommin kuin Lahden seudulla, jossa luvut eivät ole pudonneet läheskään yhtä paljon pakkaselle kuin naapurimaakunnassa.

Myönteiset asiat löytyvät henkilöstöstä ja liiketoiminnan kehittämisestä. Yrityksistä 10 prosenttia aikoo lisätä työntekijöiden määrää, vaikka yleisesti henkilöstön määrää vähennetään. Toimitusjohtaja Käki kertoo pelänneensä tätäkin huonompia lukuja.

– Yritykset suhtautuvat myönteisestä henkilöstön kehittämiseen. Ammattitaidon lisäämiseen aiotaan satsata jopa lisää.

Yritysten usko Suomen ja maailman taloudelliseen kehitykseen on romahtanut nopeasti. Keväällä vain 22 prosenttia vastaajista arvioi Suomen taloudellisen tilanteen vuoden kuluessa heikentyvän. Nyt peräti 56 prosenttia uskoo huonoon kehitykseen. Tilanteen arvelee paranevan vain 12 prosenttia vastaajista. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic