Kanta-Häme

Napialan wanha koulu juhlisti suomalaista kouluruokaa kokkaamalla iki-inhokkeja

Napialan wanhassa koulussa Tervakoskella avattiin sunnuntaiksi pop up -ravintola, jossa tarjoiltiin suomalaisen kouluhistorian inhokkiruokia.

Noin 20 vuotta museona toiminut entinen kansakoulu halusi juhlistaa tempauksella Suomessa 70 vuotta lakisääteisesti tarjoiltua ilmaista kouluruokaa.

– Se oli todella vaikea tilanne kouluille. Sodan jälkeen oli pulaa kaikesta. Ruoka oli sitten pääosin puuroa ja velliä, historiallista kouluapetta tarjoileva Päivi Hakoma (o.s. Lindblom) sanoo. Hän on yksi rakennuksen nykyisistä omistajista.

Vanhanaikaisessa luokkahuoneessa voi syödä kanaviilokkia, silakka- ja kaalilaatikoita, helmi- ja makaronivelliä sekä legendaarista tillilihaa. Näkkileipääkään ei ole unohdettu.

Rakennuksessa on ollut koko kesän näytteillä Findus Foodservicen tarjoama valokuvanäyttely kouluruoan historiasta.

 

Pop up -ravintolan päiväksi perustaneet siskokset Heli Lindblom ja Päivi Hakoma saivat rakennuksen perintönä vanhemmiltaan yhdessä veljensä Jyri Lindblomin kanssa. Vanhemmat olivat ostaneet rakennuksen liiketilaksi sen jälkeen, kun koulu oli jo lakkautettu.

Perheen äidillä oli pitkään haaveena perustaa rakennukseen koulumuseo. Tyttäret toteuttivat äidin haaveen tämän kuoleman jälkeen.

Siskokset kertovat itse pääosin pitäneensä sunnuntaina tarjoilemistaan ruoista kouluaikana. Heli Lindblomilla on joitain huonoja muistoja kaalilaatikosta ja helmivellistä, mutta Päivi Hakoma ikävöi kaikkein vähiten makeaa suklaapuuroa.

– Sen takia meillä ei sitä täällä tarjotakaan. Mannapuuroa ja kaakaojauhoa, yök, hän päivittelee.

Heli Lindblom epäilee kouluruokien saaneen huonon maineensa siksi, että niihin käytettiin huonoja raaka-aineita. Lihasta sapuskoihin päätyivät jänteiset ja rustoiset palat.

 

Eläköityneenä opettajana Heli Lindblom on saanut nähdä koulumaailman monet eri vuosikymmenet. Moni asia on muuttunut. Ruoka myös – parempaan suuntaan.

– Se on monipuolisempaa, ravitsevampaa ja yksinkertaisesti parempaa. Se raha, joka kouluruokailuun sijoitetaan, käytetään tosi hyvin.

– Ennen vanhaan keliaakikkokin söi samaa velliä muiden kanssa. Sitten vain joutui kärsimään. Nykyään on vaihtoehtoja.

Globalisoituminen ja matkustaminen ovat totuttaneet lapsia maailman erilaisiin makuihin. Suomalainen kotiruoka, jota koulussa yleensä on tarjottu, ei maistu välttämättä kaikille. Koulun linjastoille loihditaankin nykyään paljon myös Aasian ja Latinalaisen Amerikan makuja.

– Puuro on kuitenkin edelleen todella suosittua kouluruokaa, Lindblom sanoo. HäSa

Oikaisu 20.8. klo 12.49. Jutussa luki, että Päivi Hakoma on entinen opettaja. Se ei pitänyt paikkansa.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic