Kanta-Häme

Näpistyksistä kertyy miljoonien menetys bensiinikauppiaille

Suomen bensiinikauppiaitten ja liikennepalvelualojen liiton (SBL) mukaan polttoainevarkaudet ovat lisääntyneet.

– Liitto ei kerää tilastoja, mutta tällaista palautetta kentältä tulee. Väitän, että jokaisella huoltoasemalla tapahtuu muutama näpistys vuodessa, sanoo liiton hallituksen puheenjohtaja Juha-Yli-Kesäniemi.

Liitossa arvioidaan, että ”juoksubensan” määrä liikkuu vuositasolla miljoonissa litroissa.

– Ongelma on piinannut alaa pitkään ja sen vakavuutta lisää se, että samalla varastetaan valtiolle kuuluvia verotuloja, sanoo SBL:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen.

Hämeen poliisilaitoksen rikoskomisario Riku Vihtilä ei täysin allekirjoita SBL:n käsitystä varastelun yleistymisestä.

– Sanoisin näppituntumalta, ettei näpistely ole erityisesti lisääntynyt. Suurin osa polttoainekauppiaista on ymmärtänyt suojata omaisuutensa varsin hyvin.

Omaisuuden suojaamisella Vihtilä tarkoittaa pumppuja, jotka toimivat vain joko kortilla tai seteleillä.

– Kanta-Hämeen alueella on vielä muutamia paikkoja, missä näpistäminen on mahdollista, ja jutut keskittyvät niihin.

Hämeensaaren Teboil on yksi ”niistä” paikoista. Yrittäjä Henri Pirttilä arvioi, että hänen huoltoasemaltaan varastetaan polttoainetta keskimäärin kerran kuussa.

– Muutama vuosi sitten sitä saattoi tapahtua viisikin kerran kuukaudessa. Tilanne on rauhoittunut tosi paljon, kertoo Pirttilä.

Vankilasta pelote?

SBL:ssa ei innostuta ajatuksesta, että bensaa voisi ostaa vain kortti- tai seteliautomaateista. Erityisesti vanhemmat asiakkaat käyvät mielellään liikkeessä sisällä, tekevät muista ostoksia ja maksavat kaiken kerralla.

Sen lisäksi, että osa huoltoasemista haluaa pitää kiinni hyvästä palvelusta, jarruttaa kortti- ja seteliautomaattien yleistymistä niiden hinta.

– Kun mittarikentän järjestelmiä lähdetään muuttamaan, puhutaan tuhansien eurojen kustannuksista, sanoo Yli-Kesäniemi.

Kameravalvonta mahdollistaa näpistelijöiden tehokkaan jäljittämisen, mutta bensiinikauppias saa harvoin saataviaan takaisin. Hokkasen mukaan varkaat ovat usein taparikollisia, joille poliisin kirjoittama sakko ei merkitse mitään.

– Rikoksen tekijä saattaa jopa repiä sakkolapun poliisin nähden.

Poliisi turhautunut?

Polttoainevarkaus luokitellaan näpistysrikokseksi, joka on anastusrikoksista vähäisin. Vuodesta 2008 lähtien poliisin antamat sakot eivät ole enää olleet muuntokelpoisia vankeusrangaistuksiksi. SBL:n toive lainsäätäjille on, että muuntokelpoisuus tulisi palauttaa.

– Se olisi selkeä viesti rikollisille, että tästä ei selviä enää olankohautuksella, sanoo Hokkanen.

Yli-Kesäniemen mukaan on selvää, että nykytilanne on turhauttava myös poliisille. Hokkanen arvioi poliisin motivaatiota selvittää polttoainenäpistyksiä ”vaihtelevaksi”. Pirttilä kertoo asioinnin poliisin kanssa sujuneen aina hyvin.

– Harkitsemme jokaisen rikosasian tapauskohtaisesti ja pyrimme asiassa lailliseen päätökseen, muotoilee rikoskomisario Vihtilä. (HäSa)