Kanta-Häme

Näpit irti meidän koulusta

Suunniteltu kyläkoulujen lakkauttaminen ei saa vähääkään ymmärtämystä pienessä Tanttalan koulussa. Koko koulun väki on yhtä mieltä siitä, että Janakkalan kunnan talousvaikeuksia ei saa kaataa koululaisten niskaan.

– Ei, ehdottomasti ei ole perusteita koulun lakkauttamiseksi, ennättää ensimmäisenä sanomaan 6-luokkalainen Julle Laivola, jonka koulumatka on pituudeltaan 700 metriä.

Kaksiopettajaisen koulun 26 oppilaasta valtaosa asuu aivan sen lähellä. Vain viisi heistä kuljetetaan koululle.

Rehtori Eila Lång on laskenut, että 20 oppilaan raja säilytetään nipin napin tulevinakin vuosina. Tiukassa paikassa oppilaita on tulossa Turengista, jotta oppilasmäärä pysyy rajalla tai sen yläpuolella.

Ensi syksynä ekaluokalle on tulossa viisi oppilasta omasta koulupiiristä ja kaksi sen ulkopuolelta, kun 6-luokkalaisia lähtee samaan aikaan neljä yläkouluun.

Lopullisiin oppilasmäärin vaikuttaa se, missä mahdollisesti lakkautettavan Löyttymäen koulun oppilaat jatkavat koulunkäyntiään.

Pelkästään hyviä puolia

Pienellä kyläkoululla on oppilaiden mukaan pelkästään hyviä puolia, ja niitä tosiaan riittää.

– Koulu on mukava ja kiva, luonnehtii 5. luokan oppilas Arttu Kähönen.

– Vauhdikas, sanoo Eero Aaltonen.

– Meillä melkein kaikki ovat toistensa kavereita, kertoo Venla Heikkinen. Hän käy 5. luokkaa.

– Täällä on hyvä keskittymisrauha, toteaa Santra Koskinen 4. luokalta.

– Kaikille on tilaa, lisää Henrik Nummenpää samalta luokalta.

– Päästään retkille, muistuttaa 6-luokkalainen Emilia Tamminen.

Rehtori Eila Lång kertoo, että kulumassa olevan lukuvuoden aikana Tanttalan koulusta tehdään yhteensä 16 retkeä, joihin koululaiset keräävät rahoituksen itse. Rahankeruumuotoja on useita, kuten diskot, arpajaiset ja erilaisten tuotteiden myynti.

– Sukkia ja lakujakin on myyty, muistaa 3. luokan oppilas Martta Vainikka.

Kouluvaarikin puolustaa

Tanttalan koulun kouluvaari Kauno Jansson on eläkkeellä oleva erityisopettaja Leppäkoskelta. Hän käy kerran viikossa tiistaisin koulussa vapaaehtoistyössä.

– Autan opettajia ja samalla pidän hauskaa, nauraa tyytyväinen kouluvaari, joka kertoo ottaneensa puheeksi kouluvaariksi ryhtymisen tilaisuudessa, jossa oli kuulolla rehtori Eila Lång. Tämä tarttui tietenkin asiaan.

– Kouluvaari on tuonut etenkin toivottua helpotusta yläluokkien vaativaan tilanteeseen, kertoo Lång.

Tiistai on käsityöpäivä, ja kouluvaari Jansson auttaa teknisen työn opetuksessa 3.-6. luokkia opettavaa Markus Kahelinia.

– Tämän parempaa koulumuotoa ei olekaan, vakuuttaa kouluvaari Kauno Jansson. Hänen mielestään säästöissä ollaan hakoteillä, jos pelkästään niiden perusteella lakkautetaan hyvin toimivia kyläkouluja. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020