Kanta-Häme

Näppärimmät johdonkorjaajat pääsivät Taitaja-finaaliin

Neljä nuortamiestä istuu kukin omassa loosissaan työpöydän takana. Edessä on rikkinäinen jatkojohto ja erilaisia työkaluja.

Tehtävänä on saada johto kuntoon. Aikaa on puoli tuntia.

Tuomarien ja yleisön edessä

Eikä tässä vielä mitään. Poikien edessä istuu kolmihenkinen tuomaristo, joka seuraa tarkasti heidän työskentelyään. Ja tuomareiden takana seisoo kiinnostunutta yleisöä.

Kyse oli semifinaalista, jossa kiinteistönhoidon opiskelijat tavoittelivat finaalipaikkaa Joensuussa järjestettävässä Taitaja 2013 -kilpailussa. Semifinaali järjestettiin keskiviikkona Kiipulan ammattiopistossa Janakkalassa.

Semifinaaliin osallistui 18 kilpailijaa kuudesta eri oppilaitoksesta. Osanottajat olivat opinnoissaan erityistä tukea tarvitsevia nuoria. Suurin osa heistä opiskelee jossain erityisoppilaitoksessa. Tukea tarvitseville opiskelijoille on Taitaja-kilvassa oma Taitaja plus -sarjansa.

Kiipulan omia opiskelijoita semifinaalissa oli kolme, ja Koulutuskeskus Tavastiasta Hämeenlinnasta oli mukana yksi opiskelija. Muut osanottajat tulivat Ammattiopisto Luovista, Omnian ammattiopistosta, Bovallius ammattiopistosta ja Keskuspuiston ammattiopistosta.

Vain yksi tyttö mukana

Kiinteistönhoitoalan miesvaltaisuudesta kertoi se, että semifinaalin 18 osanottajan joukossa oli vain yksi tyttö.

– Jännittävää oli, totesivat Jori Näykki ja Jyri Jylhä oman kilpailuosuutensa jälkeen. He kumpikin opiskelevat kiinteistönhoitajiksi Ammattiopisto Luovin Alavuden yksikössä.

Jori Näykki totesi kilpailunsa menneen hyvin.

– Pikku virhe tuli alussa, mutta sain sen korjattua. Lopputulos oli ihan hyvä.

Jyri Jylhä ei ollut yhtä tyytyväinen suoritukseensa.

– Huomasin, että tuli pieni moka. Vähän se harmittaa.

Näykki ja Jylhä kertoivat, että he harjoittelivat semifinaalia varten omissa oppilaitoksissaan joka päivä viikkojen ajan.

– Mutta juuri tällaista tehtävää emme harjoitelleet, Näykki kertoi.

Iltapäivällä kilpailijat saivat tietää tulokset. Näykki pääsee finaaliin, sillä hän oli semifinaalin toiseksi paras. Jylhä oli oikeassa mokansa suhteen, ja finaalipaikkaa ei siten tullut. Finaaliin päässeitä oli kaikkiaan kahdeksan.

Kiipulasta mukana kolme opiskelijaa

Kiipulan ammattiopiston ei tarvinnut järjestää omaa karsintaa semifinaalia varten. Sen joka toimipisteestä olisi päässyt kaksi osanottajaa semifinaaliin, mutta loppujen lopuksi halukkaita kilpailijoita löytyi yhteensä kolme: kaksi Perttulan toimipisteestä ja yksi Kiipulan päätoimipisteestä.

Kiinteistönhoitoa opiskellaan myös Kiipulan Vantaan toimipisteessä. Kaiken kaikkiaan alan opiskelijoita on Kiipulan toimipisteissä 40.

Kiipulan tekniikan ja liikenteen työryhmän johtaja Arto Vehkomäki pitää Taitaja-kilpailua hyvänä asiana, sillä se tuo kiinteistönhoitoalalle näkyvyyttä.

– Toivomme myös, että tämä edistää työelämäyhteistyötä.

Vehkomäki kehuu, että yhteistyö monen yrityksen kanssa sujuu hyvin, ja opiskelijoille on harjoittelupaikkoja tarjolla. Yksi yhteistyökumppaneista on hämeenlinnalainen Kanta-Hämeen kiinteistöala oy. (HäSa)

Finaaliin pääsivät: Niko-Petteri Eschner (Omnian ammattiopisto), Jori Näykki (Ammattiopisto Luovi), Sami Alenius (Kiipulan ammattiopisto, Perttula), Eetu Lassila (Ammattiopisto Luovi), Kari Heikkilä (Kiipulan ammattiopisto, Turenki), Jami Saarinen (Koulutuskeskus Tavastia), Ilmari Laaksonen (Keskuspuiston ammattiopisto), Miika Valjakka (Bovalius ammattiopisto).

Päivän lehti

8.4.2020