Kanta-Häme

Näsien lehmät robottiaikaan

Hämeenlinnan Tuuloksessa Ylöskartanon lehmien määrä kasvaa 50:stä 142:een. Tilalle on valmistunut uusi pihattonavetta, jossa kaksi uutta lypsyrobottia kykenee hoitamaan navetan noin 120 lypsävää.

– Päätös oli vaikea. Kesti kauan tottua ajatukseen, sanoo emäntä Arja Näsi.

Arja Näsi myöntää, että päätös maitotilan kasvattamisesta oli hänelle paljon vaikeampi kuin isännälle, Janne Näsille. Emäntä oli väsynyt jo paljon nykyistä pienemmän tilan eläinten hoitamiseen.

– Toisaalta lypsyrobotit varmasti helpottavat eläinten hoitamista.

Janne Näsi kertoo, että päätös lehmien ja tuotetun maitomäärän kasvattamisesta oli pitkä. Kahdeksan vuotta sitten kirjattiin ensimmäisen kerran suunnitelma, että kymmenen vuoden kuluttua robotit lypsävät lehmät.

– Suunnittelu käynnistyi kolme vuotta sitten. Annoimme vapun aattona vuonna 2009 navetta-arkkitehdin tehtäväksi tilojen suunnittelun.

Näsin mukaan hän olisi pärjännyt vanhallakin navetalla ja lehmämäärällä. Tuotantoa oli kuitenkin syytä kasvattaa, jos ajatteli tilan pärjäämistä myös tulevaisuudessa.

– Motiivi ei ollut pelkästään taloudellinen. Oli halu kehittää koko tilaa.

Navettarahat…otettiin lainaksi

Näsit ovat tehneet 1,2 miljoonan euron investoinnin maidontuotantoon. Rahat on saatu omasta pussista ja valtion investointitukena, mutta pääosa on lainattu.

– Liikevaihto kasvaa noin puoleen miljoonaan euroon. Ei tällä alalla pääse yhtä suuriin liikevaihtoihin kuin yritykset muilla aloilla. Pelataan myös pienillä katteilla. Ei tällä rikastu.

Tiistaina sadat ihmiset tutustuivat uuteen pihattonavettaan ja lypsyrobotteihin. Ylöskartanon nykyiset 70 lehmää siirretään kahden viikon kuluttua uusiin tiloihin. Tuolloin lehmät aloittavat robottien käytön opettelun.

Lehmien määrän kasvattaminen 142:een kestää ainakin vuoden. Ylöskartanossa voidaan lehmien lukumäärää edelleen tästä lisätä. Navetassa on paikka kolmannelle lypsyrobotille.

– Paikka kolmannelle robotille on vain optio, Janne Näsi toteaa.

Robottien ansiosta Ylöskartanon työntekijöiden määrää ei tarvitse lisätä. Tällä hetkellä talon oma väki hoitaa yhden palkatun työntekijän kanssa työt. Ylöstalo on maksanut työntekijän palkasta nyt kolme neljäsosaa, mutta vastedes työntekijä on kokopäiväinen.

Ylöskartanolla on 93 hehtaaria peltoja, joista osa on vuokramaita. Pellot eivät silti riitä uuden navetan asukkaiden ruokkimiseen.

– Eläinten ravinto saadaan omilta ja naapurin pelloilta. Meillä on kahdeksan yhteistyötilaa, joilta ostamme rehua. Toimitamme niiden pelloille taas lantaa. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic