Kanta-Häme

Nauravia sikoja, ei nauravia nakkeja

Jos Keskiaikamarkkinoilla myydään tulevaisuudessa metrilakuja, jättävät helsinkiläiset Ari ja Kirsti Palomäki sekä Heikki Laristo ja Pia Vainikka markkinat väliin. Heille keskiaikainen ruoka on tärkeä osa markkinaelämystä. Tämän vuoden teemat – ruoka ja juoma – ovat heille mieluisia.

Olutteltassa markkinahumusta ruokataukoa pitävällä nelikolla onkin edessään perinteiset keskiaikaiset annokset, jotka sisältävät sikaa, kanaa, lanttua ja ruisleipää. Kaikki syödään sormin, keskiajalle uskollisesti.

– Mitään nauravia nakkeja emme suostu täällä syömään, Ari Palomäki sanoo.

Järjestyshäiriöitä ei miesmuistiin

Palomäet, Laristo ja Vainikka arvelevat käyneensä Keskiaikamarkkinoilla noin 10 kertaa aikaisemmin. Tapahtuma on järjestetty yhteensä 16 kertaa. Nelikon saa paikalle hyvä seura ja kiinnostus historiaan.

– Jos ei tunne historiaa, ei pidä elää tätäkään päivää. Ihmisten pitäisi enemmän tietää omasta menneisyydestään, Ari Palomäki sanoo.

Hämeen Keskiaikamarkkinat ovat heille vuoden kohokohta. Erityistä kiitosta tapahtuma saa hyväntuulisuudestaan, rauhallisuudestaan ja siisteydestään. Ari Palomäki ei muista, että markkinoilla olisi koskaan ollut järjestyshäiriöitä.

– Lähes kaikilla on jokin teräase osana asua, mutta ei täällä ole silti koskaan ollut pienintäkään tappelua, hän kehuu.

Asut ovat myös tärkeä osa nelikon markkinavarustusta. Kaikilla, paitsi Laristolla, on päällään ajanmukaiset pellavavaatteet, jotka on tehty omin käsin.

Muinaisoluessa tallella proteiinit

Jokaisella nelikon jäsenellä on edessään myös oluttuopit, sillä tänä vuonna markkinoilla on teeman kunniaksi pystytetty myös olutteltta. Mitään tavallista Karjalaa ei tuopeista kuitenkaan löydy, vaan heillä on edessään muinaisoluita.

– Tavallinen kaupasta saatava olut on ihan hevosen pissaa tähän verrattuna, Ari Palomäki sanoo.

Anne ja Jouko Ylijoki ovat tuoneet muinaisoluet markkinoille.

Heidän mallasjuomansa on tehty perinteisen 1000-luvun ohjeen mukaan. Ohjeet periytyivät tuolloin äidiltä tyttärelle tai miniälle, joten perinteiset juomareseptit ovat edelleen tallella.

– Muinaisoluet eroavat nykyisistä siten, että niissä on säilytetty viljan proteiinit, Jouko Ylijoki kertoo.

Vanhempien innostus tarttui lapsiin

Lapsille ei olut maistu, mutta Keskiaikamarkkinoilla on paljon myös lapsille sopivia herkkuja. Kahdeksanvuotias Elli Oksanen on napannut mukaansa omenatikkarin.

Hän sanoo maun olevan erinomainen, mutta aidosta omenasta tehtyä suklaakuorrutteista tikkaria on kuitenkin vaikea syödä. Onneksi mukana auttamassa on myös 12-vuotias serkkupoika Jetro Oksanen.

Oksasen serkukset ovat markkinoilla nyt kolmatta kertaa. Kaksikko on kiinnostunut keskiajasta vanhempiensa innoittamana.

– Keskiajalla ei ollut mitään moderneja juttuja, kuten juoksevaa vettä. Olisi kivaa elää sillä tavalla, Elli Oksanen sanoo.

– Myös kaikki miekat ja jouset olivat silloin hienoja, Jetro Oksanen jatkaa.

Koko perheen voimin keskiajalle

Ihan pelkkää syömistä ei tapahtuma kuitenkaan ole. Markkinakojuissa myydään tuttujen tapojen mukaisesti vaatteita, tauluja, koreja ja muita käsitöitä. Joka puolella soi keskiaikainen musiikki, joka virittää markkinakansan keskiaikaiseen tunnelmaan.

Turnajaiset vetävät myös tänä vuonna linnan pihan tupaten täyteen porukkaa.

Ennen turnajaisia yleisö saa nauttia rääväsuisen Katleena Hannuntyttären esityksestä. Ö-luokan maksullisen naisen puheet naurattavat sekä aikuisia että lapsia, sillä pienimmät ymmärtävät Hannuntyttären ratsastusvitsit hieman eri tavalla kuin yleisössä nauravat isät.

Ei ihme, että Keskiaikamarkkinoille tullaan koko perheen voimin. (HäSa)

Menot