Kanta-Häme

Navettainvestoinnit uhkaavat hiipua

Hyvässä nosteessa viime vuonna ollut navettarakentaminen uhkaa Hämeessä näivettyä uudelleen.

Maa- ja metsätalousministeriön tilaston mukaan navettainvestointeihin liittyviä rahoituspäätöksiä tehtiin alueella vuoden 2013 aikana 15, joista yhdeksän koski uuden navetan rakentamista. Keskiarvo viiden edellisen vuoden ajalta on noin kymmenen navettahanketta eli uudisrakennusta tai peruskorjausta vuodessa.

– Meillä on ollut viime vuonna selvä investointibuumi maitotiloilla, vahvistaa ProAgria Etelä-Suomen toimitusjohtaja Ari Toivonen.

Suhdannekuopassa ollaan

Toivosen mukaan investointien hiipumisen merkkejä on kuitenkin ilmassa.

– Nyt eletään jo suhdannekuopassa. Tähän vaikuttavat yleinen taloustilanne, Venäjälle suuntautuvat maitotuotteiden vientivaikeudet sekä vaihtumassa oleva EU:n maaseutuohjelmaan liittyvä rahoituskausi.

Maanviljelijöillä on siis epävarmuutta, millä ehdoilla uusia investointitukia saa. Myöskään uusi hakukausi ei ole vielä alkanut.

– Nyt ollaan vähän odottavalla kannalla, Toivonen näkee.

Häme on Etelä-Suomen maitotilavaltaisinta aluetta. Hämeen lähes 500 lypsykarjatilalla tuotetaan 117 miljoonaa litraa maitoa vuodessa.

Vajaa puolet tuottajista ehkä lopettamassa

MTK-Hauho ry jätti torstaina kannanottonsa maitotilojen ahdingosta maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteerille Risto Artjoelle tämän Hauhon-vierailun yhteydessä.

Kannanotossa todetaan, että Venäjän vastapakotteiden myötä laskenut maidon hinta nakertaa tuottajien uskoa tulevaisuuteen. Hinta on laskenut neljä senttiä litralta, mikä tarkoittaa lähes kymmenen prosentin pudotusta maidon myyntituottoon. Keskikokoisella, noin 35 lehmän tilalla yrittäjätulo tippuu tällöin keskimäärin 26 prosenttia.

– Poukkoileva tukipolitiikka yhdessä vaikean markkinatilanteen kanssa ovat omiaan heikentämään investointihalukkuutta. Hämäläisistä maidontuottajista 41 prosenttia arvioi lopettavansa maidontuotannon vuoteen 2020 mennessä, muistiossa sanotaan.

MTK-Hauho vetoaakin, että kaikki kansalliset ja EU-tason tukitoimet pakotteiden seurauksien kompensoimiseksi tuottajille otetaan käyttöön täysimääräisesti.

Valtio yrittää silottaa tietä

Valtiosihteeri Risto Artjoki näkee, että paljon on jo asioiden eteen tehty. Lisätalousarviossa kohdennetaan noin 20 miljoonaa euroa pääosin maitotalouteen.

– Tuet pitää kuitenkin maksaa nopeasti ja oikean suuntaisesti. Kotieläintaloustuotanto on ollut meille akilleen kantapää. Tukia on pienennetty ja tukijaksot ovat olleet lyhyitä. Nyt on kuitenkin neuvoteltu tasainen tukitaso Etelä-Suomeen.

Artjoen mukaan epävirallisessa EU:n ministerikokouksessa maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.) viesti on, että on maita, jotka tarvitsevat nyt erityistoimenpiteitä.

– Olemme tehneet EU:n komission kanssa töitä, että saisimme solidaarisuuden osoituksen niille maille, jotka pakotteista eniten kärsivät, eli Suomelle ja Baltian maille.

Syyskuisella Kiinan-matkallaan Orpo pyrki myös avaamaan uusia markkinoita suomalaiselle elintarvikeviennille. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic