Kanta-Häme

Näyttelijätär kurkottaa kulissien taakse

Näyttelijä Ritva Oksasen ura näyttämöllä on jatkunut 50 vuotta. Näyttelijäntyön huippuhetket ja tunnetuimmat roolihahmot nähdään yhtenä kavalkadina Outi Poppin käsikirjoittamassa monologiesityksessä Näyttelijätär.

Mukana on otteita 12 näytelmästä. Oksanen muuntautuu kaksituntisen esityksen aikana niin Pesärikon Eila Niemiseksi, Mestariluokan Maria Callakseksi kuin Aapelin pakinoiden Patty Sieväseksikin.

– Roolien kautta tiivistyy esiin myös Ritvan oma elämä ja asenne, Outi Popp sanoo.

– Kun on tehnyt paljon rooleja, sieltä siilaantuu esiin elämän koko kirjo. Näyttelijäntyöhän ei ole vain ammatti, vaan elämäntapa, ohjaaja Arja Pessa sanoo.

Näyttelijätär saa kantaesityksensä Hämeenlinnan teatterissa 21. syyskuuta, ja esitys jatkaa ainakin syyskauden Hämeenlinnassa. Puolet syksyn lipuista on jo myyty.

Keväälle on sovittu kiertueet Espoon ja Rauman kaupunginteattereihin. Sen jälkeen esitys nähdään mahdollisesti muuallakin Suomessa.

Materiaalia riittää …kirjaksikin

Käsikirjoittaja Outi Popp ja näyttelijä Ritva Oksanen ovat keränneet materiaalia juhlanäytelmää varten jo pari vuotta.

Poppin mukaan vaihtoehtoja mietittiin moneen suuntaan: tehdäänkö kokonaan uusi monologi, muisteluksia Oksasen elämästä vai jotain aivan muuta.

Lopulta päädyttiin tiiviiseen otokseen Oksasen merkittävimmistä ja tunnetuimmista roolisuorituksista vuosien varrella. Säestäjänä ja kapellimestarina on Oksasen luottomuusikko vuosikymmenten takaa, Pedro Hietanen.

– Huippuroolit olivat luonteva valinta juhlanäytelmään. Sitä kautta tulee näyttelijättären tarina esiin, hän sanoo.

Popp näkee Näyttelijättären myös komeana naisroolien kavalkadina.

– (Ikääntyvien) naisnäyttelijöiden on usein vaikea saada rooleja, mutta Ritva Oksasella on ollut hienoja päärooleja, hän sanoo.

Näytelmäprojektissa kertyneestä materiaalista on tekeillä myös elämäkertakirja.

 

 

 

 

 

Päivän lehti

17.1.2020