Kanta-Häme Hattula

Keskonenkaan ei päässyt lääkärintarkastukseen Hattulassa – lääkäritilanne selviää tiistaina

Kunnanjohtajan mukaan heti tiistaina selviää, onko Pihlajalinna onnistunut saamaan lisää lääkäreitä Hattulaan.
Äitinsä Mari Onnelan sylissä oleva Patrik Järvinen ei ole päässyt nelikuukautistarkastukseen lääkärille Hattulassa, eikä perheelle ole osattu kertoa, milloin seuraava aika voisi olla tarjolla. Kuva: Sara Aaltio
Äitinsä Mari Onnelan sylissä oleva Patrik Järvinen ei ole päässyt nelikuukautistarkastukseen lääkärille Hattulassa, eikä perheelle ole osattu kertoa, milloin seuraava aika voisi olla tarjolla. Kuva: Sara Aaltio

Hattulan kunnan terveyspalvelujen tuotannosta vastaavalla Pihlajalinnalla on ollut vaikeuksia saada lääkäreitä Parolan terveysasemalle. Tilanteesta kärsivät myös pienistä pienimmät hattulalaiset.

Mari Onnelan ja Esa Järvisen Patrik-poika syntyi heinäkuun alussa alle 2,5-kiloisena keskosena liki kuukauden ennen laskettua aikaa.

Viime viikolla heillä piti olla Hattulassa hoitajan ja lääkärin tekemä Patrikin nelikuukautistarkastus, mutta lääkäriaika peruttiin päivää ennen. Neuvolassa perheelle kerrottiin, että kaikki ajat lastenlääkärille oli peruttu myös edellisen kolmen viikon ajalta, ja tilanne olisi sama ainakin marraskuun loppuun.

– Tämä tuntuu käsittämättömältä, kun kyseessä on pieni vauva. Kenellä on vastuu, jos lapsella on jotain, mikä pitäisi lääkärintarkastuksessa huomata? Onnela kysyy.

– Hoitajien kanssa palvelu sujuu, mutta tämä ei olekaan heistä kiinni.

Järvinen kysyi myös Hattulan kunnalta, tarjoavatko he tällaisessa tilanteessa maksusitoumuksen yksityiseen lastenlääkäriin. Kunnan vastaus oli yksiselitteinen ei.

 

Perheeltä oli kysytty, onko heillä lapselle sairausvakuutus ja voivatko he mennä sen turvin yksityispuolelle.

– Meillä on, mutta kaikilla ei todellakaan ole, ja Hattulassa on jouduttu tarjoamaan ei-oota myös heille. Isossa kuvassa olen erittäin huolissani, koska kaikilla ei ole varaa vakuutukseen, Onnela sanoo.

– Voimme ostaa nelikuukautistarkastuksen Pihlajalinnalta ja maksaa siitä itse, mutta saman palvelunhan pitäisi tulla myös kunnan kautta, Järvinen kuvaa ristiriitaa.

Järvinen ja Onnela muuttivat Hattulaan toukokuussa juuri ennen lapsen syntymää.

– Olimme käsittäneet, että täällä olisi palvelut kunnossa, Onnela huokaa.

Seuraavaksi he aikovat kannella Hattulan tilanteesta aluehallintovirastoon.

– Vaikka eihän se nopeasti tätä tilannetta auta, Järvinen myöntää.

 

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto kertoo, että Pihlajalinna on luvannut Hattulan rekrytointien olevan yrityksen asialistalla numero 1. Lääkäritilannetta käsitellään nyt tiistaiaamuna Hattulan ja Pihlajalinnan ohjausryhmässä.

– Lastenlääkäriasiasta en osaa sanoa mitään, mutta meillä on ollut akuutti lääkärivaje. Toivon, että Pihlajalinnan rekrytointi on onnistunut, Koivisto sanoo.

Jos tiistaiaamuna asia ei ratkea, kunnan on mietittävä seuraavaa siirtoa.

– Heille annettu ukaasi, että asia pitää saada kuntoon. Jos asia ei näin ole, joudumme miettimään miten asia hoidetaan. Meillä on kuitenkin palvelujen järjestämisvelvollisuus ja ne on järjestettävä tavalla tai toisella, jos sopimuskumppani ei saa asiaa hoidettua, Koivisto toteaa.

Kunnanjohtajan mukaan vakuutuksen perään kysyminen ja ohjaaminen yksityisten palvelujen piiriin ei voi olla kunnalle kiertotie laistaa omasta vastuustaan.

– Jokainen harkitsee itse vakuutuksen ottamista, mutta se ei voi olla korvaava järjestelmä julkiselle palvelulle. Niiden pitää pelata kaikille, jotka sitä tarvitsevat. HäSa

Hattulan lääkäripulmat

Pihlajalinnan ja Hattulan uusi viisivuotinen sopimus terveydenhuoltopalveluista astui voimaan vuoden alussa.

Kesän ja alkusyksyn aikana Parolan terveysaseman vahvuudesta on lähtenyt neljä lääkäriä.

Hattula on viemässä kunnan ja Pihlajalinnan välistä sopimusta koskevan tulkintaerimielisyyden käräjäoikeuteen. Kiista liittyy siihen, sisältyvätkö tietyt tutkimukset sopimukseen.

Mehiläinen on ostamassa Pihlajalinnan. Tällöin sopimus Hattulan palveluiden järjestämisestä siirtyisi Mehiläiselle.