Kanta-Häme

Nelipyörä haluaa markkinoista viidenneksen

Paroisilla on ilmassa uuden auton – ja uuden autokaupan – tuoksu.

Osuuskauppa Hämeenmaan uusi Nelipyörä-autokauppa avattiin keskiviikkona Paroisilla Kultakeskuksen naapuriin. Runsaan 5 000 neliömetrin kiinteistöön muuttivat Tiiriössä sijainnut Toyota-myymälä ja Kaurialassa Brahenkadulla Skodan ja Mazdan jälleenmyyntiä hoitanut Tehoauto.

Autokaupan avaamisen myötä Tehoauto-nimi jäi historiaan, ja uusi myymälä toimii jatkossa Nelipyörä-nimellä.

Hämeenmaa työllistää uudessa myymälässä 36 työntekijää, minkä lisäksi kiinteistössä toimii autojen pesusta vastaavana yhtiönä Pettix.

Autotalonjohtajan Ilkka Isotalon mukaan Hämeenmaa tavoittelee myyvänsä Nelipyörässä noin 500 uutta autoa vuodessa. Vaihtoautoissa vuosittaiseksi myyntitavoitteeksi on asetettu tuhat.

– Tavoitteemme on, että saisimme edustamillamme merkeillä noin 20 prosentin markkinaosuuden uusista rekisteröitävistä autoista, kertoo Isotalo.

Nelipyörän tärkein talousalue on Hämeenlinnan seutu. Uusi myymälä on ollut Hämeenmaalla suunnitteilla vuosia. Ensiaskeleet otettiin yli kymmenen vuotta sitten, kun osuuskauppa osti Nelipyörän. Kultakeskukselta hankittu kiinteistö ostettiin muutama vuotta sitten, mutta Isotalon mukaan uutta myymälää ei ollut järkevä rakentaa pelkän Toyota-myynnin varaan.

Autokauppasuunnitelmat nytkähtivät kunnolla eteenpäin, kun Hämeenmaa osti Hämeen Tehoauton runsas vuosi sitten.

Sittemmin autokaupan saralla kasvu on ollut Hämeenmaalla suurta. Alkuvuonna osuuskaupan automyynti kasvoi 37 prosenttia, mikä selittyi Tehoauton ostamisella. Hämeenmaa investoi autokauppaan noin seitsemän miljoonaa euroa. Kahden myymälän yhdistyessä molempien liikkeiden vanhat työntekijät siirtyivät uudelle paikalle.

– Ketään ei irtisanottu, sanoo Isotalo.

Myytävien automallien puolesta Hämeenmaan merkittävin kilpailija sijaitsee vajaan kilometrin päässä Tampereentien varressa. Autotalo Laakkosen edustama Volkswagen on tänä vuonna pysynyt Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tilastojen mukaan suomalaisten eniten ostamana automerkkinä päästökohusta huolimatta.

Heti perässä tulevatkin Toyota ja Skoda. Suomalaisten suosiossa on myös Nissan, jota jälleenmyyvä Autokeskus sijaitsee Kaurialassa.

Uusien autojen kauppa on alkanut virkistyä valtakunnallisesti, mikä näkyy myös Kanta-Hämeessä. Trafin tilastojen mukaan maakunnassa ensirekisteröitiin marraskuun loppuun mennessä enemmän autoja kuin koko viime vuonna yhteensä.

Kaikkiaan maakunnassa on tänä vuonna ensirekisteröity yli 3 100 henkilöautoa. Hämeenlinnassa on tänä vuonna hankittu uusia autoja 1 267, mikä sekin ylittää viime vuoden myyntimäärät.

Hämeenmaa ottaa maakunnassa myös ensiaskeleet autojen katsastukseen. Nelipyörä on ensimmäinen merkkikorjaamo Kanta-Hämeessä, jossa auton saa myös katsastettua. Lain mukaan huoltamoiden tekemät katsastukset ovat olleet mahdollisia jo pari vuotta.

– Aloitimme katsastuksen Lahdessa maaliskuussa, ja nyt haluamme laajentaa palvelun myös tänne, Isotalo kertoo.

Huolto- ja katsastushenkilökunta eivät kuitenkaan saa tehdä toistensa töitä. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic