Kanta-Häme Hämeenlinna

Neljä lääkäriä irtisanoutui: Mikä johti lääkäreiden joukkopakoon Hattulasta?

Kesän aikana Hattulan Parolan terveysasemalta lähteneille lääkäreille etsitään korvaajia
Hattulan terveydenhuollossa on tällä hetkellä ongelmia, jotka ovat johtaneet siihen, että negatiivista palautetta on tullut asiakkaiden suunnalta runsaasti. Kuva: Riku Hasari
Hattulan terveydenhuollossa on tällä hetkellä ongelmia, jotka ovat johtaneet siihen, että negatiivista palautetta on tullut asiakkaiden suunnalta runsaasti. Kuva: Riku Hasari

Hattulan kunnan hallintoylilääkäri Kai Vesterinen kertoo, että kesän aikana ja kesän jälkeen Hattulan Parolan terveysaseman vahvuudesta on lähtenyt neljä lääkäriä.

Tällä hetkellä Hattulan terveyspalvelujen tuotannosta vastaava Pihlajalinna rekrytoikin lääkäreitä, mutta tilanne on haastava.

– Tämä ei missään nimessä ole sitä, mitä ollaan tilattu. Sitä mieltä ovat myös valvovat viranomaiset ja monet asiakkaat. Negatiivista palautetta tulee aika tavalla, Vesterinen kiteyttää.

Vesterisen mukaan Parolan terveysasema oli vielä muutama vuosi sitten lähes malliesimerkki terveysasemasta, joka sai positiivista palautetta runsaasti kuntalaisilta.

– Meillä on tällä hetkellä Pihlajalinnan kanssa erimielisyyttä siitä, miten terveydenhuolto Hattulassa toteutetaan. Pyrimme luonnollisesti aktiivisesti löytämään ratkaisun tähän tilanteeseen.

Lääkäreiden joukkopaon syitä voi Kai Vesterisen mukaan vain spekuloida, mutta monet ovat epäilleet työskentelyolosuhteiden tai johtamisen ongelmien olleen syynä irtisanoutumiseen.

– Jos näin on ollut, uskon kuitenkin, että nämäkin asiat saadaan kuntoon ja terveysasema jälleen työpaikaksi, jossa koko henkilökunta viihtyy ja se näkyy asiakaskokemuksessa.

Keskusteluyhteys Pihlajalinnaan on tiivis

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto kertoo, että valitettavaa tilannetta on puitu ohjausryhmässä jo pitkään ja nyt on otettu seuraava askel.

– Hattulan kunnalla on sekä järjestämis- että valvontavelvollisuus, joten Pihlajalinnalle on lähetetty kirjallinen vaade tällä viikolla asiasta, Koivisto toteaa.

Vaade pitää sisällään vaatimuksen lääkärivahvuuden palauttamisesta ja myös muita välittömästi korjattavia epäkohtia.

Kunnanjohtaja kertoo, että tarvittaessa kunta etenee asiassa oikeusasteisiin, mutta toivoo, ettei niin pitkälle tarvitsisi edetä.

Koivistolla ei ole tarkempaa tietoa lääkäreiden joukkopaon syistä, mutta hän muistuttaa, että kyseessä ovat voineet olla henkilökohtaiset syytkin.

Monilla muillakin pienemmillä kunnilla on vaikeuksia saada lääkärivirkoja täytettyä.

– Tämä on valtakunnallinen ongelma, ei vain Hattulan.

Koiviston mukaan keskusteluyhteys Pihlajalinnaan on ollut koko ajan hyvin tiivis. Hän on ollut Pihlajalinnan operatiiviseen johtoon viikottain yhteydessä.

Aluejohtajaa ei tavoitettu

Pihlajalinnan Parolan terveysaseman johtavaa lääkäriä ja Kanta-Hämeen aluejohtajaa Arvo Haapasta ei tavoitettu yrityksistä huolimatta haastateltavaksi eikä hän vastannut hänelle lähetettyihin kysymyksiin.

Syyskuun puolessa välissä Haapanen kommentoi Hämeen Sanomille, että lääkäri-hoitaja-työparit oli saatu täyteen ja Parolassa aloitti uusi yleislääketieteen erikoislääkäri.

– Meillä seurataan koko ajan palvelun saatavuutta, ja se on ollut hyvällä tasolla. Syyskuun alkupäivinä oli yksittäinen nopea tilanne, joka sotki aikataulut, mutta nyt tilanne on saatu tasaantumaan, Haapanen kertoi tuolloin.

 

Päivitetty 8.11.2019 kello 9.07: Jutun alkuun lisätty puuttuva kappale.

 

Päivän lehti

28.1.2020