Kanta-Häme

Neljä niksiä onnistuneeseen hiihtolomaan

1. Hämää murtomiestä

Asunto kannattaa pitää myös lomien aikana asutun näköisenä, muistutetaan keskusrikospoliisista.

Koti on vähemmän houkuttelevan näköinen, jos sen valot syttyvät illan tullen ajastimella. Ennen lähtöä kannattaa myös varmistaa lukkojen toimivuus ja kotivakuutuksen voimassaolo.

Poliisin mukaan hyvä tapa on sopia naapurin tai tuttavan kanssa tyhjillään olevan asunnon silmälläpidosta. Samalla kannattaa sopia myös lumitöistä, sillä iskemätön hanki pihatiellä kielii pitkään tyhjänä olevasta kodista.

Viime vuosina Suomessa on tapahtunut noin 2100 asuntomurtoa vuodessa. Pelkästään tämän vuoden puolella on kiinni jäänyt jo kolme aktiivista varasjoukkoa.

2. Vältä ruuhkat

Tänä viikonloppuna liikennettä virtaa niin etelään kuin pohjoiseenkin päin, kun Hämeen ja Keski-Suomen lomakausi alkaa ja samaan aikaan pääkaupunkilaiset palaavat koteihinsa.

Pääteistä ruuhkaisimmat ovat valtatiet 4 ja 5. Myös kolmostie voi ruuhkautua Helsingin ja Tampereen välisellä osuudella. Normaaliin talviviikonlopun liikenteeseen verrattuna liikenne pääteillä on poliisihallituksen arvion mukaan kaksinkerroin voimakkaampaa.

Ruuhkia voi välttää lähtemällä syrjäisemmille teille tai lykkäämällä lähtöä esimerkiksi lauantaille.

3. Ota äkkilähtö lähelle

Pohjoisessa ovat hiihtokeskukset täynnä ja pääkaupunkiseudun kohteissakin on ruuhkaa. Näiden ääripäiden väliin jää kuitenkin useita satoja kilometrejä Suomea ja tuhansia lappia edullisempia lomakohteita.

Jos lilluttelu Aulangon kylpylässä tai laskettelu Sappeessa ei innosta, on pääkaupunkiseudun hiihtolomien päätyttyä vielä pieniä mahdollisuuksia saada äkkilähtö etelään. Myös Tallinna ja Tukholma ovat Suomea etelämpänä.

BigBank-pankin Suomen konttorin mukaan jopa viidennes kotitalouksista käyttää hiihtolomaan yli 1200 euroa. Noin kolme prosenttia suomalaisista rahoittaa koko hiihtolomailunsa lainalla.

4. Nauti kotiinpaluusta

Lomastressistä pääsee helpoiten eroon palaamalla kotiin. Viikon päästä maanantaina lapset lähtevät kouluun tai päiväkotiin ja aikuiset pääsevät työpaikoilleen lepäämään.

Seuraava hiihtoloma on onneksi vasta ensi talvena.

Ensi viikko on koululaisten hiihtolomaviikko Hämeessä ja keskisessä Suomessa.

Päivän lehti

3.6.2020