Kanta-Häme

Neljä ovea vaihtuu kolmeksi

Ensi vuoden kesäkuussa kulttuurinystävän on entistä helpompi suunnistaa Linnanniemen alueella, kun historiallisen museon näyttelytoiminta siirtyy Hämeen linnaan.

Museonjohtaja Tuulia Tuomi kertoo, että muutos on osa koko Linnanniemen toiminnan kehittämistä. Asiakkaille halutaan tarjota parempaa palvelua.

Tuomen mukaan Linnanniemen alue on tällä hetkellä sokkeloinen ja vaikea hahmottaa.

– Nyt alueella on neljä ovea, ensi kesänä enää kolme. Siten kaikki on selkeämmin löydettävissä, Tuomi sanoo.

Toimisto ja asiantuntijapalvelut sekä Säästöpankkimuseo säilyvät nykyisessä osoitteessa Kustaa III:n katu 8. Tuomen mukaan muutos ei ole kovinkaan dramaattinen.

– Tavoitteena on avata kolme näyttelyä vuodessa, aivan kuten ennenkin.

Historiallisen museon näyttelyt siirtyvät linnaan ainakin toistaiseksi. Tuomen mukaan tarkoitus on kuulostella asiakkaiden mielipiteitä.

– Palaute on aina tärkeää. Toivomme, että kävijät kertovat kokemuksiaan muutoksesta.

Tuomi ei vielä osaa sanoa, mitä historiallisen museon vanhoihin tiloihin aiotaan sijoittaa. Asiaa pohditaan kevään kuluessa.

Hyötyä myös linnalle

Asiakkaat löytävät näyttelyt Linnanniemen alueella ensi kesänä helpommin kuin ennen, mutta myös Hämeen linnan kannalta muutos on mieluinen.

Tähän asti linnan näyttelyt ovat olleet lainanäyttelyitä toisista museoista ja tarjonta on ollut riippuvainen siitä, mitä markkinoilla kulloinkin on.

Tuulia Tuomen mukaan linna saa muutoksen ansiosta nyt omaa tuotantoa.

– Tulevaisuudessa pystymme itse suunnittelemaan ja tuottamaan linnaan tulevat näyttelyt.

Lisäksi asiakkaat, jotka ovat saapuneet alueelle katsomaan itse linnaa, pääsevät muutoksen ansiosta myös historiallisen museon näyttelyihin.

Tuomi muistuttaa, että jo 1970-luvulla kaupunki tarjosi historiallisen museon näyttelytoimintaa järjestettäväksi linnaan, kun tiloja kunnostettiin museoksi. Tuolloin ehdotus ei kuitenkaan vielä toteutunut.

– Hienoa, että näin neljänkymmenen vuoden jälkeen saamme näyttelyt linnaan. Se on askel oikeaan suuntaan.

Pääsymaksuton kevät

Ensimmäinen vaihtuva näyttely uusissa tiloissa on nimeltään Kohti toisia maailmoja. Se esittelee kantahämäläisiä keräilijöitä ja heidän kokoelmiaan.

Toukokuun loppuun asti historialliseen museoon ja Säästöpankkimuseoon pääsee vielä ilman pääsymaksua.

Juhlavuoden 2012 kunniaksi sisäänpääsy on ollut ilmainen koko tämän vuoden.

– Koska historiallisen museo näyttelyt vaihtavat paikkaa aivan pian, päätimme jatkaa ilmaista sisäänpääsyä siihen asti. Tämä on sellainen ekstrabonus, Tuomi naurahtaa.

Kesäkuusta lähtien näyttelyitä pääsee katsomaan linnan pääsymaksulla. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic