Kanta-Häme

Neljä päivää täynnä yllätyksiä

Hämeenlinnan festivaaliylpeys Linnajazz jakaa tänä vuonna helmiä tasapuolisesti myös maksuttomiin konsertteihin.

Menojalan vipatus oli tosin eilen järjestetyssä avajaiskonsertissa sangen hillittyä, vaikka sää hellikin jatsikansaa.

Torin lavalla jammailivat sekä tapahtuman taiteellinen johtaja Timo Lehto sekä Severi Pyysalo kumppaneineen, mutta yleisön ja lavanreunan väli pysyi tästä huolimatta autiona.

Jazz on improvisointia

Lehdon brassisävelin maustettua mies ja kitara-tunnelmaa seurasivat katsomon laidalla myös Jarkko ja Tiina Mäki. Mäet kertoivat saapuneensa paikalle ystävänsä Tuija Tialan innostamina.

Tiala kertoi kuuntelevansa jazzia paljon myös vapaa-ajalla. Summertimen kaltaiset klassikot purevat aina, mutta joskus Tiala kertoo tarttuvansa myös uudempaan ja kokeellisempaan musiikkiin.

– Jazzissa kiehtoo eri tyylilajien yhdistäminen, kokeelliset soittimet sekä yllätyksellisyys. Parasta on seurata soittajien keskeistä dynamiikkaa ja sitä, miten he inspiroituvat toisistaan.

Jarkko Mäki pitää myös perinteisestä linjasta, utta uskoo, että jokainen musiikkilaji kaipaa myös nuoria tekijöitä pysyäkseen elossa.

– Jazz on laji, jossa jonkun täytyy aina olla se, joka uudistaa ja vie eteenpäin. Siten musiikin pariin saadaan myös uusia kuulijoita.

Ystävykset arvostavat festivaaliohjelman paikallista edustusta, mutta odottavat myös innolla hollantilaista monitaituria Xantone Blacqia sekä Sami Saaren ja Laura Voutilaisen taidonnäytteitä.

Tärkeintä on nauttia

Polkupyörien kanssa yleisön joukossa seisovat Pekka ja Marja-Liisa Pesonen. Pariskunta ei ole poikennut paikalle sattumalta kesken pyörälenkin, vaan käynyt Linnajazzeilla jo 25 vuoden ajan.

Omasta levyhyllystä löytyy jazzia moneen lähtöön. Parhaiten uppoaa vanhempi jazz, sillä Pekka Pesosen mielestä moderni perustuu usein liikaa eri jäsenten sooloiluun.

– Melodinen, vanhempi jazz, jossa soitetaan yhteen, vahvistaa Marja-Liisa Pesonen.

Pesoset uskovat, että jazzin maine vaikeana musiikkilajina saattaa perustua ennakkoluuloon, että ymmärtääkseen jazzia sitä olisi osattava myös soittaa.

Samaa mieltä ovat myös Tuija Tiala sekä pariskunta Mäki.

– Vaikka musikaalisuudesta onkin varmasti etua, jazzista voi nauttia kuka tahansa. Sama juttuhan se on minkä tahansa taiteenlajin kanssa, Tiala sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic