Kanta-Häme

Neljä poliittista ryhmää ryhtyy yhteistyöhön

 

Neljä poliittista ryhmää on sopinut yhteistyöstä Hämeenlinnassa. Keskusta, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto muodostavat Pro Hämeenlinna -koalition.
 
Koalition jäsenet käyvät syksyn kunnallisvaalit kukin omilla listoillaan, budjeteillaan ja osin teemoillaankin. Koalition tavoite on olla uuden valtuuston suurin ryhmä. Tekninen vaaliliitto muodostetaan vaalien jälkeen.
 
Suurempi osa paikoista
Eri puolueille annetut äänet eivät siis siirry toisen puolueen ehdokkaan hyväksi. Teknisen vaaliliiton tarkoituksena on, että pienpuolueet saisivat nykyistä suuremman osan luottamuspaikoista (eli kunnanhallituksen ja lautakuntien paikoista).
 
– Luottamuspaikat jaetaan D’Hondtin menetelmällä, joka suosii rankasti isoja puolueita. Tällä vaalikaudella kokoomus ja SDP saivat kumpikin noin kolmanneksen äänistä, mutta kumpikin lähes puolet luottamuspaikoista, sanoo kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Teija Arvidsson.
 
Syksyn vaalien jälkeen luottamuspaikkoja on jaettavana kaiken lisäksi vähemmän kuin tällä vaalikaudella, sillä luottamuselinten kokoa supistetaan 13 jäsenestä 11 jäseneen.
 
“Sanelupolitiikkaa, yksipuoluejärjestelmä”
Keskustalla on kaksi jäsentä kaupunginhallituksessa ja kussakin lautakunnassa, mutta muille pienryhmille on jäänyt vain rippeitä.
 
– Hallintomalli on sellainen, ettei demokratia ole voinut toteutua. Kokoomus ja demarit ovat hallinneet. On vallinnut yksipuoluejärjestelmä ja sanelupolitiikka. Jos pienet puolueet ovat yksin, kokoomus ja SDP saavat paikkoja suhteettoman määrän, sanoo keskustan ryhmäjohtaja Hannu Kärpänen.
 
Koalition ryhmät aikovat toimia siten, että ne ilmoittautuvat vaalien jälkeen yhdeksi ryhmäksi.
 
– Koalition tavoitteena on olla suurin ryhmä. Meillä on siihen täydet mahdollisuudet, Kärpänen sanoo.
 
Kukin koalition puolue saa vaalituloksen mukaisen osuuden luottamustehtävistä. Tehtävät pisteytetään niin, että eri ryhmille olisi tarjolla merkittäviä paikkoja.
 
Myös yhtiöiden hallituksiin
Kärpänen uskoo, että koalition avulla pienryhmät saavat edustuksen myös kaupungin yhtiöiden hallituksiin.
 
– Nykyään kellään muulla kuin kokoomuksella ja SDP:llä ei ole mahdollisuutta saada edustusta niihin, Kärpänen sanoo.
 
Koalitio on sopinut yhteisistä vaaliteemoista, joita ovat talous, palvelurakenteet, peruspalvelut, avoin päätöksenteko ja hyvä veli -järjestelmän purkaminen.
 
– Yhteiset teemat ovat kuin vasemmistoliiton ohjelmasta konsanaan. Kuntavaalit ovat tietyllä tavalla peruspalveluvaalit, sanoo vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Ritva Oinonen.
 
Oinonen kertoo, että viime vaalien jälkeen vasemmistoliitto muodosti vastaavan liiton demareiden kanssa.
 
– Yhteistä säveltä ei kuitenkaan löytynyt. Meillä on ollut vain vähän vaikutusmahdollisuuksia.
 
Perussuomalaisten ryhmyri Antero Niemelä sanoo, että hänen ryhmänsä muodosti koalition kristillisdemokraattien kanssa viime vaalien jälkeen. Ilman sitä puolue olisi saanut vain kaksi lautakuntapaikkaa.
 
Kaikkia puolueita tarvitaan
Teija Arvidssonin mukaan kristillisdemokraattien ryhmä ehdotti jo viime vaalien yhteydessä luottamuspaikkojen pisteytysjärjestelmää, mutta isot puolueet eivät hyväksyneet asiaa.
 
– Nyt tarvitaan kaikkia puolueita kantamaan yhdessä vastuuta. Kaikki viisaus ei asu kokoomuksen ja SDP:n päässä.
 
Hannu Kärpänen uskoo, että tulevaisuudessa valtuustolle saadaan paremmin pureskeltuja esityksiä, kun muutkin ryhmät kuin kokoomus ja SDP voivat vaikuttaa asioiden valmisteluun.
 
Koalitio haluaa keskustelua muun muassa ostopalveluista, tilaaja-tuottajamallista ja rakennusten korjausvelasta.
 
Ritva Oinonen huomauttaa, että valtakunnallisesti on nähty, ettei ostopalveluiden avulla saavuteta säästöjä. Antero Niemelä on huolissaan kaupungin rakennusten kunnosta. 
 
– Korjausvelkaa on sata miljoonaa, mutta uutta rakentamista suunnitellaan pilvin pimein. 
Vihreätkin olisi otettu koalitioon mukaan, mutta nämä eivät lähteneet.
 
– Olemme valmiit ottamaan vihreät vastaan myöhemmin, Teija Arvidsson sanoo. (HäSa)
 
 
 

Vihreiden ryhmä ei sido käsiään

Myös vihreitä kosiskeltiin mukaan pienryhmien koalitioon, mutta vihreiden ryhmä ei lähtenyt mukaan. Miksi ei, ryhmäjohtaja Paavo Raappana?
 
– Emme halua vielä tässä vaiheessa sitoa käsiämme välittömään yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa. Olemme kyvykkäitä käymään keskusteluja kaikkien puolueiden, niin kokoomuksen, demareiden kuin koalitioon lähtevien puolueiden kanssa.
 
– Pidämme omana etunamme ja meitä äänestävien etuna että olemme riippumattomia ja itsenäisiä.
 
Raappana kertoo, että Hämeenlinnan vihreiden yhdistys päätti koalition ulkopuolelle jäämisestä noin kuukausi sitten.