Kanta-Häme

Neljä viidestä varaa matkansa netistä

Suomalaiset ovat Euroopan innokkaimpia varaamaan matkansa internetistä.

Neljä viidestä varaa lomamatkansa verkosta, selvisi Finnmatkojen asiakkaistaan teettämästä tutkimuksesta. Finnmatkat on tällä hetkellä Suomen suurin matkanjärjestäjä, joten sen tilastoista voi päätellä suuntaa myös muusta matkamyynnistä.

Muut Pohjoismaat tulevat matkojen online-myynnissä Suomen kannoilla. Mitä etelämmäksi Euroopan kartalla liikutaan, sitä todennäköisemmin loma ostetaan perinteisestä kivijalkaliikkeestä.

– Internetmyynti näkyy Suomessa myös siinä, että matkoja varataan huonolla säällä tai ilta-aikaan, jolloin nettiä käytetään, kertoo Finnmatkojen viestintäpäällikkö Jenita Cresswell.

Matkan varaamisen lisäksi nettiä käytetään kohteiden ja hotellien vertailuun sekä muiden matkailijoiden kokemusten lukemiseen.

Kivijalkakaupasta saa räätälintyötä

Perinteistä kivijalkakauppaa ei kuitenkaan ole hylätty. Yrittäjä Arjaliisa Arra pyörittää Hämeenlinnan ainutta yksityistä matkatoimistoa. Siellä matkoja ei myydä ollenkaan verkkosivujen kautta. Häme-Matkojen ovi käy Kasarmikadulla edelleen vilkkaasti. Matkoja myydään myös puhelimitse ja sähköpostin välityksellä.

Päätuote tänä päivänä on matkojen räätälöinti. Matkatoimistoa tarvitaan erityisesti, jos varataan matka isommalle ryhmälle. Myös yritykset käyttävät matkatoimistoja, sillä niillä ei ole aikaa etsiä vaihtoehtoja netistä.

Yksilöllinen palvelu kuuluu matkatoimiston valtteihin.

– Viime viikolla, kun lentoyhtiö Lufthansan lakko oli päällä, siirtelin pari päivää asiakkaiden lentoja, jotta he pääsivät sinne, minne ovat menossa, Arra kertoo esimerkkinä.

Arra kumoaa ennakkoluulot siitä, että kivijalkaliikkeet olisivat enää vanhemman asiakaskunnan vaihtoehto.

– Asiakkaiden ikähaitari on 18–80 vuotta. Monet nuoret eivät tiedä, minne lähtisivät. Silloin matkatoimisto voi auttaa.

Matkatoimisto hoitaa myös esimerkiksi USA:han matkustettaessa maahantuloasiakirjan. Netin kautta sen tekeminen voi unohtua. Arra tietää myös ihmisiä, jotka ovat eksyneet huijaussivustoille, jossa 14 euron hintaisesta asiakirjasta onkin saanut pulittaa 80 dollaria.

– Matkatoimistosta ostetut matkat eivät ole sen kalliimpia kuin netistä ostetut, joskus meiltä saa jopa edukkaammin. Kysyminen ei maksa matkatoimistossa mitään.

Suomen lainsäädäntö matkailijan turvana

Matka-Vekka-ketjun myynnistä noin puolet tapahtuu verkossa, loput puhelinmyynnin tai myymälöiden kautta.

Myyntijohtaja Hanna Lehtonen uskoo, että kivijalkaliikkeiden tulevaisuus on ennen muuta olla markkina- ja mainospaikkoina katukuvassa.

Verkkoon saadaan yhä enemmän asiakaspalvelua, esimerkiksi chat-toimintojen avulla.

Suomalaisten matkatoimistojen etu verrattuna verkosta ostettuun ulkomaiseen on Lehtosen mukaan selvä.

– Suomessa voi asioida suomen kielellä. Sen lisäksi täällä on erittäin tarkka valmismatkalainsäädäntö, jota kaikki matkanjärjestäjät noudattavat.

Se tuo asiakkaalle turvaa verkko-ostoissakin. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic