Kanta-Häme

Neljän kaupan kauppias lupaa isoja muutoksia

Kauppias Elina Mattilaa, 39, ei pelota, että hänestä tulee ensi vuonna neljän Hämeenlinnan K-marketin kauppias. Hänestä on selvä asia, että kauppias johtaa neljää kauppaa eri tavalla kuin yhtä kauppaa.

– Kun lähdin viime keväänä kauppiasvalmennukseen, oli alusta pitäen selvää, että malli on tämä. Intensiivikoulutuksessa keskityttiin paljon nimenomaan tähän malliin.

Hämeenlinnan K-Market Hallituskatu siirtyy Mattilalle 16. tammikuuta. Huhtikuussa hän ottaa hoitoonsa K-Market Keinusaaren. Ojoisten ja Sairion entiset Siwat siirtyvät K-marketteina hänelle ensi heinäkuussa. Mattila lupaa, että kauppiaan tulo muuttaa paljon entisten ketjuohjattujen markettien toimintaa.

– Toivon kauppojen muuttuvan ainakin sen verran, että asiakkaat huomaavat sen. Muutos tulee uusien valikoimien ja palvelevan lähikaupan hengen myötä.

Elina Mattila on tehnyt pitkään töitä kaupan alalla. Päätös K-kauppiaaksi ryhtymisestä syntyi lopulta nopeasti vuoden alussa, kun perhetilanne antoi siihen mahdollisuuden.

– Pienet lapset vaativat niin paljon aikaa, etten aikaisemmin voinut sitoutua sataprosenttisesti kauppiaan työhön.

Päätöstä helpotti, että puoliso kannusti siihen. Aviomies Esa Mattila on kauppakeskuksia omistavan kiinteistövarainhoitoyhtiön johtaja.

– Mieheni sanoi, että kyllä sinun on nyt ryhdyttävä tähän. Hän myös osasi kyseenalaistaa valintoja.

Neljän marketin kauppias ei tee samoja töitä kaupassa kuin kauppias, jolla on vain yksi kauppa. Elina Mattila näkee vanhassa perinteisessä kauppiasmallissa samoja piirteitä kuin uudessa monikauppamallissa.

– Voin olla persoona ja minulla on lupa olla erilainen. Rohkeutta on se, että osaa olla oma itsensä.

Elina Mattila korostaa kauppojensa johtamisessa paikallisuutta, palvelua ja työntekijöitä. Kesko mainostaa palveluaan sloganilla ”Kauppias hoitaa homman”.

– On ensin tiedettävä, miten hoidetaan.

– Minä liputan avoimuuden puolesta henkilöstön ja asiakkaiden kanssa. Minun on oltava helposti lähestyttävä. Asiakkaille on oltava helppoa lähestyä henkilöstöä, Mattila sanoo.

Kauppojen mukana Elina Mattilalle siirtyy noin 30 henkilöä vanhoina työntekijöinä. Hän uskoo, että työntekijät voivat uudessa mallissa edistää paikallisuutta ja palvelua.

– Työntekijöillä on lukematon määrä toteutettavia ajatuksia, joita kukaan ei ole hoksannut kysyä.

Suomen Lähikaupan markettien työntekijät, jotka siirtyivät Keskolle, ovat jännittäneet muutosta. Mattila arvelee, että ratkaisun syntyminen oli heille mieluisa asia. Työntekijöiden vastaanotto oli hänelle mieluisa.

– Se, että henkilöstö hoksasi toivottaa tervetulleeksi, oli tosi kiva asia. He eivät ole vain odotelleet muutosta vaan ovat jo hypänneet kelkkaan.

– Odotin vielä enemmän kysymyksiä ja hämmennystä neljän kaupan mallista.

Uusi kauppias lupaa ottaa henkilöstön osaamisen käyttöön. Hän toivoo, että myyjät muuttuvat asiakaspalvelijoiksi.

– Työntekijät huomaavat, että monikauppamallista saadaan erilaisia hyötyjä. He tulevat huomaamaan, että tämä ei ole vain hetkellinen huuma.

Työntekijöiden uusi rooli auttaa myös paikallisten ja tuoreiden tuotteiden tarjoamisessa. Mattila lupaa, että reagointikyky kasvaa huomattavasti.

– Aikaisemmin on kestänyt aika kauan ennen kuin mitään tapahtuu. Nyt tieto siirtyy myös kaupasta toiseen nopeasti. häsä

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic