Kanta-Häme

Neljäs kerta toden sanoo

Tekemällä oppii, totesivat Hämeenlinnan valtuustoryhmien puheenjohtajat budjetin laadinnasta.

Valtuustokauden neljäs ja viimeinen budjetti syntyi huomattavasi helpommin kuin sen edeltäjät, mistä puhujat lausuivat kiitoksen sanoja virkamies- ja luottamusmiesvalmistelijoille.

Budjetin riskitekijöiksi mainittiin liian optimistinen verotuloarvio sekä lainamäärän kasvu.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) kuvasi tilausbudjettia 150:ksi sivuksi tiukkaa asiaa.

– Tästä ei tullut löysää vaalibudjettia, vaan tilanteen vakavuus on ymmärretty. Tämä on osa jatkumoa ja noudattaa vuonna 2009 laadittua talouden oikaisusuunnitelmaa.

Kaupunginjohtajien puheenvuoron käytti apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo. Hänen mukaansa budjetissa ei ole mitään liikaa, mutta jonkin verran liian vähän. Esimerkiksi investointien taso ei ole riittävä, vaan johtaa korjausvelan kasvuun.

Demareiden ryhmyri, kansanedustaja Johannes Koskinen korosti aktiivisen elinkeinopolitiikan ja työpaikkojen luomisen merkitystä, jotta kaupungin vetovoima pystytään turvaamaan.

Kokoomuksen Sari Rautio painotti jatkuvuutta ja toivoi, ettei päätöksenteko muuttuisi tempoilevaksi, kun uusi valtuusto aloittaa työnsä ensi vuoden alussa.

Martti Töttölä (vihr.) puolusti puheenvuorossaan tilaaja-tuottaja-mallia ja toivoi, että uusi valtuusto keskittyisi kehittämään sitä eikä suinkaan purkamaan.

Pula-ajan konstit käyttöön

Kuntavaaleissa koalition muodostaneiden keskustan, kristillisten, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ryhmyrit olivat erityisen huolissaan kaupungin velkamäärän kasvusta.

Hannu Kärpäsen (kesk.) mukaan budjetin käyttötalouspuoli on nyt siedettävä, mutta hän ihmetteli, mistä esimerkiksi maauimalan ja Pullerin monitoimihallin käyttökustannukset katetaan tulevina vuosina.

Hän mainitsi silti, ettei Rengon Raitaharjun palvelukodin rakentamisesta tule luopua, ja samoilla linjoilla oli Teija Arvidsson (kd.). Hän vaati investointeihin tiukkaa priorisointia.

Lulu Riikonen (ps.) evästi valtuustoa pula-ajan ohjeilla. Hän toivoi, että tilausbudjetti olisi kuten pula-ajan keittokirja eli säästäväinen ja kekseliäs.

– Uuden valtuuston ensimmäinen tehtävä on joka tapauksessa avata budjetti, se on välttämätöntä, hän sanoi.

Ritva Oinonen (vas.) luetteli jo ryhmäpuheenvuorossaan pitkän listan rahareikiä, jotka oli hänen mukaansa alibudjetoitu, kuten erikoissairaanhoito ja ikäihmisten palvelut. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020